Een alternatieve blog op deze experimentele woensdag die niet over schrijven gaat – of toch niet veel. Hoewel ik als schrijver een plantser ben die niet alles op voorhand plant, hou ik van plannen en nog meer van planners. Vroeger was ik een grote fan van agenda’s, planners en notitieboekjes. Daardoor heb ik hier een doos vol met lege schriftjes en gooi ik ieder jaar een zo goed als lege agenda weg…
Want hoewel ik deze zogenaamde ‘spulletjes’ fijn vind, zijn er vandaag zoveel digitale hulpmiddelen die veel beter zijn dan de papieren versie dat ik bekeerd ben – toch half… Hieronder vinden jullie een overzicht van de ‘spulletjes’ die ik in 2023 plan te gebruiken.
Mijn digitale planning
Voor het plannen van deze blog gebruik ik een simpele tabel in Numbers (= excel maar dan van Apple). In die tabel zit er geen ingewikkelde berekeningen. Er is enkel per blogdag één rij met daarin de datum en de titel van wat er op die dag online zou moeten komen. De bedoeling is om ongeveer 2 maanden op voorhand te weten wat er zal komen. Dus nu staan januari en februari al bijna helemaal ingevuld. De inhoud is nog niet klaar maar er is wel een plan en dat is toch een beetje rustgevend. Het plan verandert af en toe wel omdat er een leuker boek passeert, of een beter idee.
Daarnaast ontdekte ik redelijk recent todoist.com. Tot ergens in de loop van november gebruikte ik de kalender op mijn gsm/Ipad als een soort to-do-lijstje. Op die manier plannen heeft zijn voordelen omdat je dan concreet tijdsblokken kan inplannen. Tijdsblokken inplannen is zowat de basis van timemanagement want enkel zo kan je zien of je planning effectief haalbaar is. Maar voor mij was het vervelend. Ik volg planning namelijk zelden zoals ze uitgetekend is waardoor je kalender niet echt representatief is voor wat er is gebeurd. Bovendien kan je bij de kalender moeilijk volgen wat er al gedaan is en wat niet waardoor je niet weet wat je nog moet inhalen. En echt ik moet vaak heel veel inhalen…
Bij todoist kan ik dat wel volgen. Als ik een taak niet af heb op dag x, dan blijft die gewoon staan als ’te laat’ en kan ik die in de dagen erna nog afwerken. In todoist kan je verschillende projecten maken en per project een planning maken. Ik heb bijvoorbeeld de volgende projecten: ‘conditie verbeteren’, ‘blog’ en ‘wedstrijden’. Daarbinnen heb je afzonderlijke secties waarbinnen je taken kan vastleggen, die je ook nog terugkerend (voorbeeld elke week of elke maand) kan maken. Door bij een taak bijvoorbeeld te zetten “elke maandag” zorgt de app dat die taak automatisch op iedere maandag verschijnt. Er is, naast de website, een app zodat je op elk moment en overal kan aangeven wanneer een taak bereikt is. Toptool dus. Oh ja en je kan afvinken als iets gebeurd is, en geeft er iets meer voldoening dan dat?
Mijn papieren planning
Jaja, digitaal is leuk, maar iets op papier blijft dat toch ook. Ik had gezegd dat ik maar half bekeerd was hé. Dus ik heb dit jaar terug “geïnvesteerd” in een papieren planningstool, met name een agenda van ‘Letts of London’. We zullen zien hoelang ik deze gebruik. Het heeft verschillende onderdelen waarvan ik denk dat ik ze leuk ga vinden:
- Een maandoverzicht: zo kan ik een beetje inschatten wat er in die maand gepland kan worden. En dat overzicht gebruik ik dan om wekelijks mijn todoist-app bij te werken en mijn weken te plannen. Een fijne extra is de lijst ‘notes’ naast de maandkalender waarin ik de doelstelling van die maand wil zetten als soort continue herinnering.
- Een todo-lijst per maand, hierop zal ik de geplande blogs noteren zodat ik die kan afvinken als ze volledig af zijn. (Hoe meer er af te vinken is, hoe fijner het is).
- Een weekoverzicht dat ik als ‘habittracker’ wil gebruiken. Ik heb een aantal zaken die ik iedere dag wil proberen te halen: 30 minuten bewegen, 300 gram groenten eten en 1,5 liter water drinken. En dat wil ik in het weekoverzicht bijhouden.
Daarnaast zijn er nog een jaaroverzicht, notitiepagina’s, ‘special dates’-overzicht en projects and trips-lijst. Leuke dingen die ik ongetwijfeld niet of slecht zal gebruiken, maar het hebben en de mogelijkheid hebben om er iets mee te doen is een groot deel van het plezier.
Ik moet dus concluderen dat ik graag plan en tegelijk dat ik een planning zelden volg. De kans is groot dat ik mij in 2023 ook niet zal houden aan de planningen en tegen eind van het jaar een bijna lege agenda zal weggooien. Maar het mooie aan het begin van het jaar is dat we er nog kunnen in geloven.