Bretonse verhoudingen – Jean-Luc Bannalec

Info boek

Titel: BRETONSE VERHOUDINGEN
Auteur: JEAN-LUC BANNALEC vertaling: Marcel Missen
Publicatiedatum: 15 april 2014
Uitgeverij: Lebowski Publishers
288 pagina’s

Korte samenvatting

Commissaris Dupin is vanuit Parijs verbannen naar een Bretons dorp. Hij woont er ondertussen drie jaar maar is en blijft een buitenlander voor de “echte” Bretons.  De commissaris is geen heel hartelijke man en al helemaal niet als hij met een zaak bezig is. Deze keer gaat het dan ook nog eens om een moord op een 90-jarige hoteleigenaar in een nabijgelegen dorp. Het hotel is bovendien beroemd omdat verschillende bekende schilders er verbleven hebben. Een moord op zo’n plek, vlak voor het toeristenseizoen, zorgt voor extra druk op zijn schouders. De grote vraag blijft waarom zou iemand een man van meer dan negentig willen vermoorden?

Beste zin

“Dupin was op de heuvel aangekomen. Het uitzicht was ronduit spectaculair. Zo zag Pont Aven eruit op de schilderijen van de kunstenaars. Je kon zien hoe heuvelachtig de omgeving was, hoe grillig het dal, en hoe het fjord was ontstaan.”

Hoofdstuk De Tweede Dag (p 156 van 424 e-bookpagina’s)

Oordeel

 = Net niet perfect

Meer info over de oordelen: fictie oordelen

Bretonse verhoudingen vertelt een whodunit-verhaal tegen de achtergrond van het Franse Bretagne. Tijdens het lezen zou je bijna hopen dat je in Bretagne was, door de idyllische beschrijvingen van de zee en de dorpen. Ik was even in de war over de regio want het duurt wel heel lang voor het regent. Net als het ongeloofwaardig begint te worden, is er zo’n gigantische regenbui waar we Bretagne toch van kennen. Ik vond het boek zeer aangenaam om te lezen. Ondanks enkele clichés (een commissaris die verbannen wordt naar een achterbuurt en zelf een behoorlijk vervelend karakter heeft maar wel een topsecretaresse, kan het nog meer cliché?), blijft het boek interessant. Je kan mee nadenken over wie het geweest is, en tot op het laatste weet je niet wie het gedaan heeft. Achteraf gezien was het uiteraard duidelijk. En zo herken je een goede schrijver.

Conclusie

Ik heb van dit boek genoten. Het deed me dromen van verlof en hield me tegelijk geboeid door het verhaal van de moord. Je wil toch weten wie een negentigplusser wil vermoorden want als je nog even wacht… Een toffe invalshoek vind ik dat. Het laat ook niet los, ook niet wanneer duidelijk wordt wat mogelijk op het spel staat.

Er blijken nog heel wat verhalen van commissaris Dupin te bestaan. Aangezien ik dit een leuk boek vond, zou je kunnen denken dat ik de andere boeken ook zou lezen maar daarvoor zaten er net te veel clichés in. Nog een leuk weetje om af te ronden Jean-Luc Bannalec is een pseudoniem voor Jörg Börg en het is een Duitser (ik was nochtans overtuigd dat dit door een Fransman was geschreven). Maar toch een aanrader dus dit boek.

1 Reactie on “Bretonse verhoudingen – Jean-Luc Bannalec

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *