Griet Op de Beeck, schrijfster

Het boek Let op mijn woorden’ van Griet Op de Beeck vond ik indrukwekkend. Tijd om meer te weten te komen over deze Belgische auteur.

Griet Op de Beeck is geboren in Turnhout in 1973 en was dus 40 toen haar eerste boek verscheen, maar een beetje jonger dan ik nu dus…

In 2017 gaf ze een interview waarin ze verwees naar misbruik door haar vader. Dit lokte heel wat controverse uit omdat ze het misbruik via ‘hervonden herinneringen’ ontdekte. En dit werd niet door iedereen geloofd. Opvallend dat een gelijkaardig gebeurtenis zich voordoet in het boek dat ik las. Bovendien blijkt ze zelf ook een eetstoornis te hebben gehad (het thema van datzelfde boek). Haar boeken zijn niet autobiografisch maar ze kent de thema’s die ze beschrijft heel erg goed. Mogelijk dat haar boeken daarom zo overtuigend zijn.

Haar boek ‘Vele hemels boven de zevende’ verscheen in 2013. Het was haar eerste roman en ze sleepte direct er een nominatie voor de AKO literatuurprijs, de Academia literatuurprijs en De Bronzen Uil mee in de wacht. Van een binnenkomer gesproken.

Sindsdien schreef ze een tweede roman (Kom hier dat ik u kus) en een verhalenbundel (Gij nu). Beiden werden genomineerd voor de NS publieksprijs. En nu is er dus de trilogie waarvan ik het tweede boek heb gelezen. 

Ze geeft in één interview aan dat ze maximaal 4 à 5 uur heel geconcentreerd kan schrijven. Ik vind dat al redelijk lang. En de rest van de tijd vult ze met andere dingen. Het maakt haar bovendien niet zoveel uit of het stil is of niet. Eens ze in haar bubbel zit te schrijven, heeft ze haar focus ongeacht wat er rond haar gebeurt. Ook de plek of het moment is voor haar nogal irrelevant. Ze schrijft waar ze zit, waar ze zich prettig voelt, zelden aan een bureau. Want aan een bureau zitten, voelt als werk, en dat is net het voordeel van het schrijver zijn dat ze niet hoeft te werken.

Haar inspiratie haalt ze uit het leven. Ze zegt ook dat je hard moet leven om te kunnen schrijven. Haar verbeelding gaat met alles aan de slag, gesprekken, films, kunst, iemand die voorbij wandelt, enzovoort.

Ik leer hier uit dat het er allemaal niet zoveel uitmaakt hoe je het doet. Als je schrijft op je eigen manier, op je eigen plek en op je eigen moment, dan kan er dus een prachtig boek uitkomen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Griet_Op_de_Beeck

https://www.standaard.be/cnt/dmf20220815_97627756

http://aaavanbelle.blogspot.com/2014/09/tussen-muze-man-en-moederschap-i-griet.html

https://www.antwerpenleest.be/nieuws/gretig-kijken-goed-voelen-aandachtig-leven-interview-met-griet-op-de-beeck

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *