Ik weet niet meer waarom ik wilde weten waar het woord ‘wiskunde’ vandaan komt maar goed, er was een reden en nu zijn we hier. Want waarom zeggen we wiskunde en niet mathematica? Uiteindelijk is dat het woord, afkomstig van het Griekse ‘Mathématica’, dat in de meeste talen wordt gebruikt voor wiskunde.
Wiskunde is een woord dat we allemaal kennen en dat we helemaal normaal vinden maar wat betekent dat nu? ‘Kunde van de Wis’? Awel ja.
Het woord is uitgevonden door Simon Stevin, een Vlaamse wiskundige uit de 16de eeuw. Het is afkomstig van het woord ‘wisconst’ wat betekent ‘kunst van het zekere’. Je herkent het woord kunst nog wel in ‘const’.
‘Wis’ heeft dus wel degelijk een betekenis, met name ‘zeker, stellig’ (cfr. Een wisse dood). Wiskunde is dus ‘zekere kennis’ oftewel ‘kennis die je kan bewijzen door berekening’. Met andere woorden tellen en rekenen.
‘Kunde’ verwijst logischerwijs naar ‘kennis’. Vandaar dat je dat ook terugvindt in vele andere wetenschappen zoals taalkunde (=kennis over taal) of geneeskunde (=kennis over genezing).
Die Simon Stevin was fan van Nederlandstalige woorden want hij zorgde ervoor dat allerlei wiskundige termen vertaald werden zodat we nu spreken over driehoek, meetkunde of noemer. Een grappig woord dat het niet gehaald heeft is ‘langrond’. Een alternatief dat hij bedacht voor een ellips (iets wat lang en rond is). Als we nu eens allemaal langrond gaan gebruiken voor ellips, dan redden we misschien toch nog een prachtig woord?
https://ivdnt.org/actueel/woorden-van-de-week/woordbaak/waar-komt-het-woord-wiskunde-vandaan