De gescheiden tweeling – Pierre van den Heuvel

Titel: DE GESCHEIDEN TWEELING
Auteur: PIERRE VAN DEN HEUVEL
Verschijningsdatum: 15 september 2023
Uitgeverij: Pierre van den Heuvel
239 Pagina’s

Na het vroege overlijden van hun vader groeit de tweeling Walter en Erik op bij hun alleenstaande moeder in Oost-Duitsland. Wanneer het duidelijk wordt dat het leven in het oosten niet is wat ze ervan verwachten, willen ze vluchten naar het Westen. Eén van hen moet echter bij hun moeder blijven, dus ze tossen om te bepalen wie mag vertrekken. Erik wint en vlucht naar het Westen en dat blijkt net op tijd te zijn want in de nacht dat ze het westen bereiken verschijnt de muur.

“De vervreemding met zijn broer kon niet meer worden teruggedraaid. Dit om de doodeenvoudige reden dat hij al heel lang was overleden. Daartegenover had hij nu een hele sterke band met zijn nageslacht.”

11: een klein beetje vrijheid uit onverwachte hoek
K = goed verhaal maar niet goed geschreven

Meer info over de oordelen: fictie oordelen

Het aangekondigde verhaal deed me dit boek lezen want het lijkt me een zeer interessant uitgangspunt. Helaas was dit geen goed boek. Eerst en vooral staan er heel veel schrijffouten in en dat is voor mij al een probleem. Bovendien liep er ook hier weer iets mis met de layout van het e-book waardoor het onaangenaam las. Ik lees nu ook dat het boek als thriller aangekondigd wordt, terwijl het dat naar mijn aanvoelen helemaal niet is. Het is eerder een dramatische historische roman.

Het grootste probleem voor mij was de schrijfstijl. Het verhaal wordt hier echt verteld. Er is zo weinig dat je beleeft vanuit één van de personages waardoor je maar weinig meeleeft. En dat meeleven zorgt er net voor dat ik een boek leuk vind.

Er wordt ook continu verwezen naar dingen die gebeurd zijn of zullen gebeuren om uit te leggen waarom de personages doen wat ze doen. En dat is niet nodig. Een voorbeeld van zo’n zin is ‘de beste zin’. Als lezer weet je dat zijn broer (de vader van de tweeling) overleden is, je weet het al langer dat de broer zelf. Dus waarom moet dat hier nog eens vermeld worden?

De kers op de taart was de zin “Hij las veel en zijn hotel had internet zodat hij via “chatten” met zijn zoon thuis in Wolfsburg wat kon kletsen”. Deze zin speelt zich af in het jaar 1981 (en voor de jongeren onder jullie: toen was er nog geen internet). De geloofwaardigheid kreeg daardoor ook een knauw.

Ik vond dit geen goed boek ondanks dat het verhaalidee goed gevonden was.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *