De honderdjarige oorlog tegen Palestina – Rashid Khalidi

Titel: DE HONDERDJARIGE OORLOG TEGEN PALESTINA
Ondertitel: Een geschiedenis van kolonialisme en verzet
Auteur: RASHID KHALIDI Vertaler: Annemie de Vries
Verschijningsdatum: 20 april 2023
Uitgeverij: De Bezige bij
448 pagina’s

Dit boek gaat over de geschiedenis van Palestina en het ontstaan van Israël sinds 1917. De schrijver heeft zelf een familiegeschiedenis in Palestina en vertelt het verhaal aan de hand van familiale, officiële en minder officiële bronnen. Hij gebruikt hierbij ook zijn eigen ervaringen als Palestijn en als betrokkene bij sommige onderhandelingen.

“De meesten hadden niet het idee dat er nu twee volken in Palestina leefden, elk met hun eigen nationale rechten; voor hen waren de Israëliërs niet meer dan kolonisten, buitenlandse immigranten in hun land. Deze opvatting was het exacte spiegelbeeld van die van de meeste Israëliërs, voor wie er maar één volk bestond met nationale aanspraken op Eretz Yisrael, het land van Israël, en dat was het joodse volk, terwijl de Arabieren niet meer waren dan tijdelijke indringers.”

3 De derde oorlogsverklaring 1967

B – Interessant en leerrijk

Meer info over de oordelen: Non-fictie oordelen

Dit is een gevoelig thema de dag van vandaag, maar eigenlijk is het in ons leven altijd al gevoelig geweest. Na de gebeurtenissen van de afgelopen maanden en de vele opinies die ik erover las, was het tijd om me wat meer erin te verdiepen. Dit boek verscheen in april 2023, misschien iets onverdachtere tijden dan vandaag.

Het boek start in 1917 waarin volgens de auteur de eerste oorlogsverklaring aan de Palestijnen gebeurde en het is opgedeeld in 6 dergelijke oorlogsverklaringen. De zesde loopt van 2000 tot 2014. Is dit het boek dat de geschiedenis van Palestina/Israël volledig neutraal weergeeft? Waarschijnlijk niet. Het is uiteindelijk geschreven door een Palestijn met duidelijk een sympathie voor de Palestijnse zaak. Het feit dat hij de geschiedenis opdeelt in oorlogsverklaringen tegen de Palestijnen wijst daar ook op. Maar hij doet wel een poging om beide kanten van het verhaal te laten zien. Daarbij is de schrijver zeker ook kritisch voor de Palestijnse leiders en verzetsbewegingen. Hij legt af en toe de vinger op de etterende wonde (cfr. Citaat).

Ondanks dat vond ik dit een heel goed boek. Het bevat heel veel informatie die ik niet kende. Ik ging ervan uit dat dit conflict ontstaan was na de tweede wereldoorlog maar het blijkt dus al heel wat langer aan de gang. De betrokkenheid van externen zoals Groot-Brittannië (als voormalige kolonist, ook een nieuwtje voor mij), de Verenigde Staten, de omliggende Arabische staten (Egypte, Syrië en Iran) en zelfs Rusland, was mij deels onbekend.

Dit boek heeft ervoor gezorgd dat ik nu een boek over Israël wil lezen met de geschiedenis vanuit een meer zionistisch standpunt. Er zijn twee kandidaten: “Israël/Palestina” van Ludo Abicht & André Gantman of “Israël, een wereld apart” van Piet van Midden. De eerste is eerder een dubbelgesprek tussen een aanhanger van Palestijnen en ééntje van de zionisten; het tweede gaat eerder dieper in op de langere geschiedenis van het land en is geschreven door een docent Hebreeuws dus misschien eerder een joodse insteek?  Ik denk er nog even over na, maar een review over één van deze kan je alvast verwachten op 27/03/2024.

Als je meer wil weten over het conflict in Israël dan kan ik dit boek aanraden. Het was voor mij zeer leerrijk en toont alweer aan hoe weinig we weten over de geschiedenis van zaken die ons nieuws al jarenlang heel erg beheersen. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *