Jaren geleden toen ik Tirza las, mijn eerste boek van Grunberg, werd ik instant fan van de schrijver. Meer recent las ik voor deze blog één van zijn non-fictieboeken waarin ook duidelijk zijn schrijftalent naar boven komt. Tijd dus om meer te weten te komen over deze schrijver.
Arnon Grunberg, de mens
Hij is geboren in Amsterdam in 1971 maar woont en werkt in New York. Hoewel hij geboren is in een Joods gezin is hij zelf niet meer religieus. Zijn zus daarentegen emigreerde naar Israël en volgt daar een strikt orthodoxe levensstijl. Zijn ouders waren getraumatiseerd door de tweede wereldoorlog: zijn moeder overleefde Auschwitz en zijn vader moest continu onderduiken.
Op zijn zeventiende werd Grunberg van school gestuurd waarna hij met een eigen uitgeverij startte. Na een korte carrière als acteur en toneelschrijver, werd zijn boek Blauwe Maandagen zijn eerste bestseller in Europa toen hij amper 23 jaar oud was.
De schrijver
Grunberg won verschillende prijzen waaronder de Anton Wachterprijs voor het beste debuut, het Gouden Ezelsoor, de AKO Literatuurprijs, De Gouden uil, de Libris-literatuurprijs, enzovoort. Sommige won hij zelfs twee keer zoals de AKO literatuurprijs. Vanaf 2000 schreef hij ook enkele boeken onder de naam Marek van der Jagt waarmee hij bijna de Anton Wachterprijs voor het beste debuut won, voor de tweede keer. Maar een debuutprijs twee keer winnen vonden de organisatoren te veel van het goede.
Hij schreef oorspronkelijk toneelstukken en sindsdien werd zijn oeuvre uitgebreid met romans, essays, columns, reportages, korte verhalen en een filmscript. En blijkbaar heb ik zijn enige non-fictie boek gelezen. Op wikipedia staan zo meer dan 75 titels naast de 5 titels onder het pseudoniem Marek van de Jagt. Dat komt neer op zo’n 2 tot 3 boeken/teksten per jaar, lekker productief.
Schrijfroutine
Zijn advies aan nieuwe schrijvers is nogal eenvoudig: start met één mooie zin, schrijf er dan een tweede achter en dan een derde enzovoort. Een tweede advies is het klassieke: eerst lezen dan schrijven. Hij heeft zelf de gewoonte om zich volledig onder te dompelen in een onderwerp door letterlijk onder te duiken in de betrokken omgeving. Volgens hem is dat iets wat iedere schrijver zou moeten doen.
In verschillende interviews komt aan bod dat Grunberg veel tussendoor schrijft maar dat is zowat het enige wat zichtbaar is over zijn schrijfroutine, dus daar moeten we het mee doen.
Bronnen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Arnon_Grunberg
https://schrijvenonline.org/tips/schrijfles-van-arnon-grunberg