Het is alweer enkele maanden geleden sinds mijn laatste update dus tijd voor een nieuwe stand van zaken in mijn schrijfprojecten.
Ik heb mijn focus in de afgelopen maanden verlegd. In plaats van me te richten op het schrijven van boeken, wil ik me meer toeleggen op enerzijds wedstrijden voor kortere schrijfsels en anderzijds mijn ‘schrijfontwikkeling’. Dit betekent dat de boeken die ik oorspronkelijk ben beginnen schrijven (zoals de feelgoodroman of het boek over de trein) voorlopig on hold blijven staan of toch deels.
Wedstrijden
Zoals eerder al aangegeven wil ik meedoen aan de wedstrijd van 18.02 Publishing. Daarin vragen ze een volledige (!) psychologische thriller tegen eind oktober. Ik heb eind juli eindelijk een schrijfroutine gevonden die ik lijk vol te houden. Dus iedere ochtend schrijf ik 20 minuten in het boek voor die wedstrijd en op dagen dat ik thuis ben, schrijf ik een uur in dat boek. Afgelopen weekend heb ik de laatste woorden in de eerste versie geschreven en zo schreef ik sinds 1 juli 48575 woorden in dit boek, waarvan 35688 tussen 4 augustus en 9 september. En zo heb ik voor de tweede keer in één jaar tijd een volledig boek geschreven, weliswaar nog steeds in een eerste versie, maar toch weer een beetje trots op mezelf.
Nu laat ik de tekst een kleine week rusten. Dat geeft me dan nog iets meer dan een maand om het te reviseren. Ter voorbereiding van die revisie ben ik een boek aan het lezen: “Refuse to be done, how to write en rewrite a novel in three drafts”. Hoewel ik maar twee ‘drafts’ zal kunnen realiseren, hoop ik er toch iets uit te halen.
Eerlijk gezegd heb ik weinig hoop dat ik deze wedstrijd zal winnen. De huidige versie is allesbehalve al een leesbare versie. Eén revisie (als dat al lukt op zo’n korte tijd) zal vermoedelijk ruim onvoldoende zijn om er een echt goed boek van te maken. Waarom doe ik dan toch mee? Enerzijds omdat er altijd hoop is :-). En anderzijds omdat de 5 beste inhoudelijke feedback krijgen. Dus stel dat er weinig inschrijvingen zijn en ik dan toch vijfde wordt, dan lijkt me die inhoudelijke feedback zeer waardevol om uiteindelijk het boek misschien wel leesbaar te krijgen. Bovendien word je blijkbaar maar een betere schrijver door te schrijven en dus doe ik dat…
Naast deze wedstrijd, plan ik in de komende maanden nog een aantal wedstrijddeelnames. Eerst en vooral is er nog een wedstrijd die eind september afloopt. Het gaat om een schrijfwedstrijd van Evander schrijfcoaching. Het is een wedstrijd waarin je een boekidee lanceert en zo’n 5000 woorden uit dat boek schrijft. De winnaar krijgt een jaar lang manuscriptbegeleiding en dat is een mooi cadeau (dat kost normaal al snel zo’n 2500 euro! 5000 goede woorden schrijven is voor mij ook haalbaarder dan 50.000.
Verder wil ik iets nieuws proberen door een aantal gedichten te schrijven. Niet dat ik zo poëtisch ben aangelegd maar het is ook schrijven en wie weet, misschien kan ik het wel (Oja, en je kan geld winnen…). Er zijn zo drie wedstrijden in de komende drie maanden. Het resultaat van die noeste arbeid zal hier ook verschijnen nadat ik of een prijs in de wacht heb gesleept (een mens mag dromen) of afgewezen ben.
Voor volgend jaar staan er ten slotte nog twee wedstrijden op de planning. Eerst en vooral een Valentijnsprijs (romantisch kortverhaal, op mijn lijf geschreven) en een zeer korte verhalenwedstrijd (55 woorden). Bij de Valentijnsprijs hoort een juryrapport voor elke deelnemer dus dat is mooi meegenomen en je kan een uitgeverscontract winnen voor een romantisch boek (mijn on hold project zou zo ineens terug heel actief kunnen worden).
Ondertussen nam ik deel aan het Verhaal van de maand in juni met het kortverhaal ‘Wie was ik?‘. Ik kwam op de longlist terecht samen met 23 andere deelnemers (van de 74) dus dat was al fijn. De jurycommentaar was interessant om te lezen maar wel beperkt (3 commentaren). Jammer genoeg geen shortlist gehaald.
Schrijfontwikkeling
De afgelopen maanden heb ik veel geschreven vanuit mijn gevoel maar ik merk dat ik nood heb aan wat meer verdieping. Daarom wil ik meer investeren in het verbeteren van mijn schrijfwerk. Via de deelname aan wedstrijden hoop ik feedback te krijgen die me daarbij kan helpen. Daarnaast wil ik meer tijd steken in het de ontwikkeling van mijn schrijfkunsten. Dit doe ik op verschillende manieren: ik lees boeken rond ‘Schrijven voor dummies’, luister naar podcasts van schrijvers, nam een abonnement op een tijdschrift voor schrijvers en volg een cursus waarin ik feedback krijg van een gepubliceerde schrijver.
Voor de cursus of de boeken zijn er soms opdrachten die moeten gemaakt worden. Voor die opdrachten gebruik ik ideeën uit mijn boekprojecten om zo delen te perfectioneren. Dus de grote boekprojecten staan wel on hold maar ik blijf er aan werken in het kader van deze cursussen en boeken.
De boeken?
De feelgoodroman mag dan wel even on hold liggen, ik ben wel van plan het nog dit jaar terug op te pikken. Ik zou graag in november en december het hele boek terug reviseren en ditmaal te goei. Ik merk dat ik het tweede boek (zie hierboven) lichtjes anders heb aangepakt en ik vermoed dat de iets betere voorbereiding de eerste versie iets beter maakt. Daarom zal ik herbeginnen met de feelgoodroman door een gelijkaardige voorbereiding te proberen en zo mogelijk een betere structuur hebben. Benieuwd naar waarover deze roman gaat? Je leest er meer over in mijn blog van 25 september…
Ann for the win 💪. Benieuwd om je boek te lezen.
Fijne manier om jouw schrijfervaring met alles erop en eraan te documenteren.
Ik reageer allesbehalve frequent, maar vind het heel boeiend om jouw schrijftraject te volgen.
Veel plezier bij het onderzoeken, ontdekken, voorbereiden, schrijven en herschrijven!
En knap dat je al tweemaal een volledig boek geschreven hebt!!
Hopelijk haal je goeie tips en waardevolle feedback uit de deelname aan al die wedstrijden.
Go Ann ✍️🖋️📖🍀
Amai geen hele boterham maar eerder een brood😊. Veel schrijfmoed en vooral veel schrijfplezier!! Je kan het 💪💪