Onlangs onderzocht ik hoe je een thriller schrijft en liet ik me vangen aan een jeugdboek. Dit deed me nadenken over de verschillende soorten boeken die er zijn. Welke genres fictie-boeken bestaan er? Wat is hun verschil? En zal ik ze zelf ook ooit schrijven? We zoeken het uit in deel één van boekengenres…
Romantische boeken en chicklit
Uiteraard moet ik beginnen met het romantische genre. Dit wordt ook weleens chicklit genoemd, een afkorting voor “chick literatuur” (literatuur voor en door jonge vrouwen). Het zijn boeken die ik ook zelf graag lees en waar ik om de één of andere reden vaak in mijn schrijfwerk op terugval. Een romantisch boek is een duidelijk genre: persoon 1 wordt verliefd op persoon 2 en omgekeerd maar voordat er een “happy end” is (wat er altijd komt) moeten ze heel wat obstakels overwinnen. Meer details over hoe zo’n boek vorm krijgt, kon je lezen in de blog ‘romancing the beat’. Veel uitgebreider zal ik het niet maken. Weet dat er echter ook heel wat subgenres zijn zoals stationsromannetjes of erotische romantische verhalen (cfr. 50 tinten grijs). Zij hebben ook hun waarde maar het zijn subgenres waar ik me nooit aan zou wagen…
Enkele voorbeelden van dit genre: alle boeken van Sante Montefiore, Sophie Kinsella (met o.a. Shopaholic) maar ook De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo.
Thrillers
Dit genre is de aanleiding geweest voor deze blog. De kern van thrillers is de spanning (cfr. Blog over thrillers). Maar ook in thrillers is er onderscheid. Je hebt de thriller met een held die via actie iemand redt of de politieman die zoekt naar een moordenaar en daarbij al dan niet zelf bedreigd wordt of de psychologische thriller waarbij iemand het slachtoffer is van bedreigingen en je in het hoofd van dader en/of slachtoffer kruipt. Een goed geschreven thrillerboek kan ervoor zorgen dat je ’s avonds niet makkelijk meer inslaapt, je bent gewaarschuwd.
Voorbeelden van dit soort boeken: Harlan Coben stelt nooit teleur, Karin Slaughter (review van haar boek Gewetenloos en meer over haar op 2 oktober) of Nicci French (een naam van twee auteurs trouwens).
Cozy mysterie/detective
Bij detectives gebeurt er een misdaad en iemand moet die misdaad oplossen, de detective. Dit kan een professionele detective zijn zoals een agent of een privé-detective. Maar bij een cozy mysterie is degene die de misdaad oplost, een amateur. Deze persoon raakt per ongeluk betrokken bij de misdaad omdat het gaat om iemand die hij/zij kent of omdat hij/zij zelf beschuldigd wordt van iets. Meestal is er een speciale hobby en een liefdesinteresse. De speciale hobby ondersteunt vaak de oplossing van een misdaad. Een breiende detective ontdekt bijvoorbeeld een fout in een kledingstuk en lost daardoor de grote diefstal op. Bij dit soort boeken is er meestal sprake is van een serie. Dat is logisch want de misdaden stoppen niet natuurlijk. Elk boek heeft wel zijn eigen verhaal maar met dezelfde detective die toevallig altijd op een moord stuikt. En in de loop van al die boeken ontluikt de liefde. Twee legendarische voorbeelden uit de TV-wereld zijn ‘Murder, she wrote’ en ‘Poirot’ Hoewel die laatste oorspronkelijk een boek was van Agatha Christie werd het ook een zeer bekende tv-serie.
Andere voorbeelden van dit soort boeken/schrijvers: Fiona Grace (Lacey Doyle cozy mysterie), Sara Yarwood-Lovett en uiteraard waren de boekjes van de spionne met het hoedje er ook.
Eigenlijk fan van alle drie 😊