Parijs in maart – reisverslag

We hebben dit voorjaar, in maart, Parijs bezocht. In de blog van 18 januari vertelde ik al hoe wij beslissen welke reis we maken en uiteindelijk is Parijs uitverkoren. In de aanloop naar ons vertrek was al duidelijk dat dit mogelijk niet de beste keuze was. President Macron had er net een pensioenhervorming doorgeduwd waardoor er stakingen waren van afvalophalers en relletjes bij betogingen. Maar het bleek al bij al mee te vallen.

Vervoer

Wij proberen steeds het meest efficiënte vervoermiddel te zoeken en voor Parijs is dat uiteraard de Thalys. Op anderhalf uur sta je van in Brussel in Parijs. En dat verliep volledig volgens plan, zowel in de heen- als in de terugreis.

Bij aankomst kochten we een ‘Navigo Easy’-pass. Dit kaartje kost 2 euro en dan kan je daar goedkopere metrotickets opzetten (is wel per persoon aan te kopen). Gelet op het uitgebreide en goed functionerende metronetwerk in de Franse hoofdstad hebben wij er direct 10 tickets opgezet. Achteraf gezien wel wat te veel, want wij doen de meeste verplaatsingen te voet. Van en naar het hotel bij aankomst en vertrek verliep via de metro maar dat was het zowat. Daardoor hebben we nu nog 2 Navigo Easy passen met elk 4 metrotickets liggen… Ze blijven gelukkig voor altijd geldig. Dus als we binnen twintig jaar terug gaan, kunnen we ze nog gebruiken. Mocht jij eerder plannen hebben, je kan een kaartje overkopen bij ons voor 5 euro/stuk inclusief de 4 metroritten.

Dag 1 (15 maart 2023)

We kwamen aan rond 14 uur en konden direct inchecken in het hotel. Ons eerste bezoek werd het Pantheon (https://www.paris-pantheon.fr). Daar waren we nog nooit geweest. In het Pantheon hangt de originele Slinger van Foucault en het is echt een mooi gebouw. De moderne kunst die in enkel glazen boxen stond, maakten niet echt indruk maar de rest was de moeite waard. Je kan tickets online kopen of ter plaatse (maar dan moet je aanschuiven).

De wandeling naar een restaurantje verliep via een betoging die op dat moment nog rustig was, alleen lawaaierig. Er waren opvallend veel vuilniszakken op straat maar dankzij de brede voetpaden was het nog makkelijk om er voorbij te lopen. De temperatuur bleef op dat moment ook nog onder de 15 graden waardoor er weinig geurhinder was. 

vuilniszakken in de straten van Parijs

Dag 2 (16 maart 2023)

Het plan voor deze dag was een bezoek te brengen aan het Musée Des Arts et Métiers.  Bij onze wandeltocht ernaartoe passeerden we de ‘Conciergerie’. Op deze plek kwamen tijdens de Franse revolutie de tegenstanders (waaronder Robespierre en Marie-Antoinette) terecht, velen voordat ze werden geëxecuteerd. Er is op zich niet zoveel te zien. Het meest indrukwekkende zijn de cellen die je wel een indruk geven van hoe erg het moet geweest zijn. Omdat er weinig te zien is, krijg je bij binnenkomst een ‘Histopad’ (een tablet) toegestopt.

histopad in de conciergerie

Dat leek eerst een leuk idee. Door de tablet op te houden in lege ruimtes zie je hoe het eruit zag toen het nog volle ruimtes waren. Maar er is weinig uitleg bij. Na enkele lokalen werd het gewoon irritant dat je die tablet de hele tijd moet ophouden. Bovendien zou je dat ook thuis kunnen zien op een scherm, dus je verliest een beetje de meerwaarde van ter plaatse te zijn. Maar wel een leuke plek voor de rest.

Het Musée Des Arts et Métiers was zeker de moeite. Er staan wel heel veel zaken en er staat weinig uitleg bij de spullen. Daardoor hadden wij het gevoel dat we er onvoldoende konden uithalen. Je ziet vanalles staan maar weet niet altijd wat het is of waarvoor het gediend heeft.

De app is vermoedelijk vooral leuk voor Franstalige kinderen, wij hebben er weinig mee gedaan. Achteraf lazen we op de website dat er een audiogids beschikbaar was maar de dame aan het onthaal heeft die niet voorgesteld (leek nog te herstellen van een kater). Dus als je gaat, zou ik er zeker naar vragen, zal volgens mij een meerwaarde zijn. 

Buiten was het ondertussen goed aan het opwarmen. De zon was aan het schijnen dus een ideaal moment om door een park te wandelen. Dan is Jardin des Tuileries the place to be. Bij aankomst daar stond er echter een politie-agente die iedereen tegenhield. Iedereen moest eruit en niemand mocht erin omdat er later die avond een betoging zou zijn en dan willen ze niet dat er met tuinmeubilair gegooid wordt. (Wat de betogers uiteindelijk wel gedaan hebben, zij zijn gewoon over het hek gekropen…)

Op de derde dag stond Versailles op de planning. Lees er alles over in mijn blog van 19 april. Bij terugkomst zijn we nog even gestopt aan de Eiffeltoren, want die moet je toch gezien hebben als je in Parijs bent. De vuilniszakken in de straat begonnen die dag door het mooiere weer ook wel een geurtje te krijgen…

Dag 4 (18 maart 2023)

We zijn de dag gestart met een stevige wandeling naar Montmartre. Doordat het stevig naar boven ging, besefte ik nu pas dat dit op een berg (Mont) ligt. We kunnen niet allemaal grote lichten zijn…

We hebben op het plein voor de Sacré-Coeur genoten van de zon en de passanten (mensen kijken is altijd fijn). Het blijft onwaarschijnlijk hoeveel verkopers er zijn van slotjes (om aan de hekken te hangen cfr. liefdesslot) en Eiffeltorens, er zullen dan toch genoeg kopers te vinden zijn. 

Van aan Montmartre namen we de metro (we hadden nu toch die tickets) tot aan de Champs Elysées. We zijn de dure winkelstraat afgegaan tot bij de Jardin des Tuileries, die deze keer wel open was. Een wandeling door het park en even rusten met een drankje op één van de stoeltjes in de zon voordat we het Louvre binnengingen, was nodig.

Parijs is het Louvre en het Louvre is Parijs, dus verplichte kost bij elk bezoek aan de stad. In dit museum kan je dagen rondlopen. Omdat we schrik hadden van de drukte, kochten wij op voorhand een ticket. Je moet dan wel aangeven op welk uur je er zal langsgaan wat wel de vrijheid beperkt maar goed. Bij aankomst stond er al een rij om binnen te gaan. Vermoedelijk had dit vooral te maken met het feit dat er die dag een probleem was geweest waardoor ze later opengegaan waren dan normaal. Uiteindelijk waren wij binnen rond het uur dat we gereserveerd hadden. 

Omdat je in dit gigantische grote gebouw volledig kan verdwalen moet je keuzes maken. Wij hebben ons gefocust op de Europese schilderijen. Daarbij zijn we even gaan piepen naar Mona Lisa maar daar is een aparte wachtrij voor dus dat hebben we aan ons voorbij laten gaan. Mona Lisa hangt in een zijlokaaltje en daar hangen ook allerlei andere schilderijen. Ik had medelijden met die schilders die daar hangen, niemand is er in geïnteresseerd…

Voor we vertrokken, bekeken we nog de beeldhouwwerken. Het is altijd fantastisch om te zien hoe iemand erin slaagt uit steen, marmer een beeld te maken van een persoon die lijkt te leven, met levensechte plooien in de kleren of krullen in het haar. Dat vind ik de meest indrukwekkende kunstvorm. 

Na het Louvre gingen we iets drinken op een overdekt terras. Dit was geen groot succes, we zaten tussen de rokers en rechts van het terras lag een hele grote berg vuilniszakken die het zicht bijna volledig beperkten.

Verblijf en eten

In totaal verbleven we 4 nachten in Parijs. Bij een reis zijn een aantal zaken belangrijk: “wat gaan we doen?” is een grote vraag. Maar voor mij zijn een goed bed, een goede douche én goed eten misschien nog belangrijker.

Eerste vaststelling bij de boeking van het hotel was dat Parijs niet goedkoop is. Uiteindelijk kozen we voor Hôtel Chaplain Paris Rive Gauche (maar wij boeken wel altijd via www.booking.com). Geen topkeuze bleek achteraf. Het hotel was wel zeer proper, iets wat toch ook belangrijk is maar het bed was niet goed. Dus we sliepen niet goed. De badkamer was gelukkig wel helemaal in orde. De eerste dag bij het ontbijt was er nog één tafeltje vrij. Aan twee andere tafels zaten andere gasten, maar de 5 niet-vrije tafels stonden gewoon vol met afwas van vorige eters. De kaas was bovendien niet aangevuld. Het stokbrood en de koffiekoeken waren wel heerlijk. Geen onverdeeld succes dus. Iedere dag daarna werd het ontbijt beter georganiseerd. Dus misschien zaten we juist op een moment dat er iemand nieuw was begonnen. In ieder geval ik zou daar niet teruggaan.

Gelukkig is het niet moeilijk om lekker te eten in Parijs. Overal waar je komt, is het lekker! We bezochten verschillende restaurants en hebben eigenlijk bij geen één van hen slecht gegeten. Alleen op zaterdag was het iets moeilijker om iets te vinden zonder reservatie maar het is gelukt. Het was wel niet altijd goedkoop maar als het lekker is, heb je eigenlijk niets te klagen hé?

Parijs blijft een aanrader. Het is niet ver en je kan blijven dingen ontdekken. En het eten is lekker en dat is tenslotte vakantie…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *