Lianne Moriarty, de schrijfster

Ik ben fan van de boeken van Lianne Moriarty en las onlangs nog Alles voor jou. Vandaag gaan we op zoek naar wie deze schrijfster is.

Ze is geboren in Australië als oudste dochter in een gezin van 6 kinderen. Ze is ondertussen 57 jaar. Haar eerste bestseller was haar vijfde boek ‘Het geheim van mijn man’ in 2013 (toevallig of niet, ook het eerste boek van haar dat ik las). En eens je er 1 bestseller hebt, dan volgen de andere blijkbaar vanzelf. Ze schreef tot nog toe in totaal 9 boeken en verkocht 20 miljoen exemplaren. Dat is uiteraard genoeg om fulltime te schrijven.

Opmerkelijk is dat twee van haar zussen ook schrijvers zijn. Schrijvers waar ik tot nog toe niets van gelezen heb, maar er staat er eentje op de planning (review ‘ik moet je iets vertellen van zus Nicola). Lianne is pas echt gestart met schrijven nadat haar zus een boek publiceerde. Ze was een beetje jaloers en startte met een mastercursus waarvoor ze 30000 woorden moest schrijven. Ze schreef er 100000 en dat was het begin van haar eerste boek.

Naast de verfilming van haar eerste bestseller, zijn ook haar twee boeken ‘Big Little Lies’ en ‘Nine Perfect Strangers’ bewerkt tot een televisieserie. 

Haar tips voor schrijvers

Net zoals vele anderen kreeg ook zij een paar keer de vraag naar tips voor schrijvers. En dus hier zijn haar adviezen:

  • Fop jezelf: je moet trucjes gebruiken om te schrijven, zaken die je verplichten om te schrijven en je dus motiveren. Ze noemt daarbij een schrijversgroep of een schrijfpartner als voorbeeld. Aan deze mensen beloof je dan afgewerkte schrijfstukjes tegen een bepaalde tijd en dan heb je jezelf tot iets verplicht.
  • Focus op het schrijven en niet op alles errond zoals websites of events over schrijven. Want terwijl je dat doet, ben je geen boek aan het schrijven. Dit is een duidelijk risico, er wordt zoveel geschreven of verteld over schrijven dat je volledig afgeleid kan raken.
  • Lees geen reviews nadat je boek geschreven is. Geen ervaring hiermee maar ik kan me er iets bij voorstellen…
  • Verplicht jezelf om een woordenaantal te schrijven. Voor haar helpt het dus want zonder minimaal te halen woorden dwaalt ze sterk af. Voor mij is het woorden tellen niet meer zo effectief. (zie mijn blog van 24 april)
  • Plan je boek terwijl je andere dingen doet zoals rondrijden, douchen of wandelen. Bij mij werkt het ook zo. Het is vaak op momenten dat je niet schrijft dat je ineens een goed idee krijgt.
  • Schrijven is bijna altijd het antwoord. Als je vastzit, moet je blijven schrijven totdat de woorden terug stromen. Dit gaat eigenlijk over writers’ block. Iets wat volgens sommige niet bestaat en hier komt dat ook terug: als je het niet meer weet, blijf schrijven tot je het wel weer weet.
  • Schrijf gewoon zonder je af te vragen of het goed is, want dat vertraagt het schrijven en je weet toch niet of het goed is. Dat vind ik nu eens een leuke.
  • Beperk opzoektijd: Google is fantastisch voor onderzoek maar het wordt verslavend. Ik kan me hier helemaal in vinden. Voor je het weet, ben je compleet afgeleid van wat je oorspronkelijk opzocht.
  • Start een website: het is de beste manier om met je lezers in contact te komen. 

 Haar schrijfproces

Liane Moriarty is geen planner. Ze koopt wel voor ieder nieuw boek een mooi notitieboekje, hardcover kaft en mooi gebonden. Dan gaat ze naar een café waar ze een paar notities maakt maar uiteindelijk weet ze dat ze moet gaan schrijven aan haar computer. Ik vind het wel een leuk idee om zo’n klein ritueel te hebben ook al dient het nergens toe. En notitieboekjes zijn sowieso leuk…

Sinds ze fulltime schrijver is, werkt ze in blokken van 3 uur. En ze heeft maar één regel: ze moet minimaal 500 woorden schrijven in zo’n blok. Op die manier vermijdt ze dat ze afdwaalt en tijdens het schrijven afgewerkte stukken aanpast. Door zeker 500 nieuwe woorden te schrijven, blijft ze niet hangen en gaat ze elke dag een beetje vooruit.

Vroeger zocht ze inspiratie bij andere schrijvers om te weten hoe je best kon schrijven. Ze probeerde indexkaartjes en fluostiften maar ze had geen idee wat ze ermee moest doen. Dus heeft ze haar eigen methode gezocht. Uiteindelijk komt het erop neer dat ze gewoon schrijft. En daarmee zijn we terug bij haar tweede tip: luister niet naar andere schrijvers, terwijl je zou moeten schrijven.

Bronnen

https://en.wikipedia.org/wiki/Liane_Moriarty

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *