Harlan Coben, de schrijver

Vorige week kon je mijn review over het boek ‘Geen tweede kans‘ van Harlan Coben lezen. Tijd dus om Harlan Coben, de schrijver, beter te leren kennen.

Hij schreef ondertussen meer dan 30 boeken. Zijn eerste boek werd gepubliceerd in 1990 en sindsdien schrijft hij één of twee boeken per jaar. Stevig tempo dus.

Wie is Harlan Coben?

De heer Coben is een Amerikaan, 61 jaar oud en getrouwd met 4 kinderen. Zijn eerste boek verscheen toen hij 28 jaar was. Daarvoor werkte hij in de reisbranche, niet echt een logische keuze na een studie Politieke Wetenschappen…

Rond 1993 realiseerde hij dat schrijven hetgeen was waarin hij goed was en dus ging hij dat doen. Hij zegt zelf dat hij niet de beste werknemer is en dat het feit dat hij schrijft daarom beter is voor iedereen.

Coben als schrijver

Zoals gezegd is hij een heel productieve schrijver. Sinds zijn eerste boek blijft hij jaarlijks minstens één en soms zelfs twee boeken per jaar publiceren. Ik leerde dat Coben vooral bekend is om een serie over Myron Bolitar, een sportagent. Hierin verschenen maar liefst 14 boeken! Geen enkele van die 14 boeken heb ik al gelezen. Mijn ervaring beperkt zich tot nu toe tot zogenaamde standalone boeken, dit wil zeggen boeken die op zichzelf staan en dus geen deel uitmaken van een serie. Ik vond het vreemd om vast te stellen dat ik één van mijn favoriete schrijvers niet ken van hetgeen waarvoor hij het bekendst is.

Naast productief is hij ook heel succesvol. Hij is de enige thrillerauteur die er in slaagde om alle thrillerprijzen in de wacht te slepen. Bovendien verkocht hij meer dan 70 miljoen boeken.

Het schrijven zelf gebeurt vandaag veelal thuis (er is enkel nog een hond en vrouw in de buurt). Toen zijn 4 kinderen nog lawaai maakten in zijn huis, moest hij veel harder zoeken naar schrijftijd en was hij heel flexibel. Hij liep soms weg naar een koffiehuis of hij schreef in een vliegtuig, achterin auto’s, op ieder moment dat het kon. 

5 tips van Coben voor schrijvers

Coben heeft 5 tips voor schrijvers:

  • Slechte pagina’s kan je altijd herstellen, lege pagina’s niet. Dus schrijf, ook als het slecht is. Het is een klassieke tip. Schrijf. Enkel door te schrijven kan je verbeteren.
  • Schrijf niet iets omdat het een trend is. Enerzijds is de trend vaak al voorbij tegen dat je schrijfwerk rond is en anderzijds moet je houden van de dingen die je schrijft, anders werkt het niet. Aangezien ik meestal niet zo into trends ben (ik haatte de vampierentrend bijvoorbeeld), heb ik niet snel de neiging om een trend te volgen.
  • Schrijf alsof je bedreigd wordt met een mes. Als je de lezer verveelt, ben je dood. Zorg dus dat ieder woord telt. Interessante insteek, ik vrees dat het bedreigd worden mij niet direct zou helpen om boeiend te blijven schrijven. Maar mogelijk helpt het anderen wel…
  • De afstand is niet lastig, het is de eerste stap die lastig is. Bij schrijven is het eerste woord schrijven lastig, het tweede volgt daarop. Het is dus gewoon het beginnen dat moeilijk is. Van zodra je begonnen bent, gaat het makkelijker. Dit doet me heel hard denken aan de gewoonte creëren (blog…). Je moet gewoon starten.
  • Er zijn dagen dat je niet kan schrijven. Op die dagen moet je vervuld zijn van zelfhaat, kwaad zijn op jezelf. Als dat niet zo is, zoek je best een ander beroep. Beetje deprimerend want ik heb de laatste tijd nogal veel dagen dat ik niet schrijf. Het klopt dat je achteraf vloekt omdat je zoveel uren die je verspeeld hebt op den internet terwijl je had kunnen schrijven. Zelfhaat vind ik zelf wel iets te sterk uitgedrukt.

In elk geval ik ben onder de indruk van Harlan Coben. Zoveel boeken schrijven die dan ook nog eens bijna allemaal bestsellers worden, weinigen doen het hem na.

Bronnen:

https://booklife.com/create/writing/09/29/2017/five-writing-tips-from-harlan-coben.html

https://www.thrillzone.nl/artikelen/2020-03-19-interview-harlan-coben-2020

https://nl.wikipedia.org/wiki/Harlan_Coben

1 Reactie on “Harlan Coben, de schrijver

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *