Personagedossiers

Begin 2023 heb ik al eens een blog geschreven over het thema personages. Vandaag ga ik na hoe een personagedossier eruit kan zien en hoe het er bij mij (niet) uitziet.

Een personagedossier is wat het woord zegt: het is een dossier over je personages. Tegenwoordig is dat uiteraard digitaal maar het principe is hetzelfde op papier. Zo’n dossier bevat alle informatie over je personage. Dat gaat van eenvoudige zaken zoals de naam en het uiterlijk met een inspirerende foto tot zeer ingewikkelde achtergrondverhalen. Je kan er ook de relaties met andere personages insteken of meningen die het personage heeft over specifieke onderwerpen.

In principe zou je als schrijver voor elk hoofdpersonage een dossier moeten hebben en voor de belangrijke zijpersonages ook.

Eenvoudig gezegd: niet. Alhoewel dat misschien overdreven is. Ik doe wel iedere keer een poging om een dossier aan te leggen maar helaas, ik misluk er evenveel keer in. In de blog van 2023 had ik al aangegeven dat ik niet de persoon ben die honderd pagina’s vol schrijft over zijn personages. Ik sprak toen over drie vragen die ik wilde gebruiken voor mijn personage (vanuit het boek ‘Save the cat’): 

  • Wat is het probleem?
  • Wat wil het personage?
  • Wat heeft het personage nodig?

En die vragen staan nog steeds in het sjabloon dat ik gebruik voor mijn personagedossiers maar ze helpen me niet echt vooruit. Ik vul het sjabloon (vaak deels) in en dan schrijf ik een eerste versie van het boek waarin de personages ineens een heel ander leven leiden dan beschreven is in het sjabloon. Dus tja ik blijf mijn personages vorm geven door het verhaal te schrijven ongeacht hoeveel ik op voorhand nagedacht heb over het karakter van het personage.

Het enige wat ik wel doe, maar meestal pas bij de derde versie ofzo, is neerschrijven welke uiterlijkheden ik elk personage geef. Daarvan is het vooral de bedoeling om het niet eerst over de diepzeeblauwe ogen te hebben gevolgd door kastanjebruine ogen drie pagina’s verder. Ja, dat gebeurt en opvallend vaak eigenlijk. Ik geef sommige personage soms halfweg het boek zelfs een andere naam, dus die basis moet ik wel ergens bijhouden.

Het is ondertussen duidelijk dat ik geen mens ben voor uitgebreide personagedossiers. En toch blijf ik erover lezen, blijf ik op zoek naar iets dat bij mij past. Waarom? Vooral omdat ik het gevoel heb dat mijn personages een beetje platjes zijn en ik vrees dat dat te maken heeft met het feit dat ik geen dossiers aanleg en onvoldoende weet waarom de personages doen wat ze doen. Ik schrijf gewoon. Ik hoop dat de feedback van de manuscriptanalyse eind maart zal verduidelijken of mijn gevoel hierover correct is. Zoja, dan krijg ik misschien daar ook iets van tips over het opmaken van een personagedossier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *