Met zijn boek ‘Munt’ kwam Richard Osinga terecht op de shortlist voor de Boekenbon Literatuurprijs in 2023. Ik las het nadat ik te weten kwam dat het genomineerd was voor de Boon Literatuurprijs 2024. Aangezien ik het een zeer leuk boek vond om te lezen, is het tijd om meer te weten te komen over deze schrijver met zijn bijzondere familienaam.
Richard Osinga
De naam deed me denken aan een verre buitenlander maar hij blijkt gewoon geboren in Nederland. Hij studeerde economie en algemene letteren in Amsterdam en heeft verschillende jobs gehad. Hij was diplomaat, ondernemer, online-marketeer en uiteraard schrijver. En daarnaast heeft hij nog tijd voor vier dochters en een huwelijk.
De schrijver
In 2003 verscheen zijn eerste boek, Bor in Afrika, deels gebaseerd op zijn ervaringen als diplomaat. Sindsdien schreef hij nog 6 boeken waarvan Munt, tot nog toe de laatste was. Na zijn vierde roman heeft hij even gedacht om het daarbij te laten. Het boek was namelijk gepubliceerd maar kreeg maar weinig aandacht en werd dus weinig verkocht. Uiteindelijk hield hij een pauze maar kriebelde het te hard dus ging hij terug schrijven. Eerst niet met de bedoeling nog te publiceren maar dat gebeurde toch en leidde tot verschillende nominaties.
Schrijfroutine
Hij schrijft zonder vooropgezet plan. Tijdens het schrijven valt alles op zijn plek. Als je ziet hoeveel verschillende personages en plaatsen hij gebruikt in zijn boeken, is het indrukwekkend dat hij op die manier schrijft. Je moet het maar bijhouden
En nog opvallender, hij schrijft 2 keer 45 minuten per dag, met name op de trein van en naar het werk. Het ultieme bewijs dat je niet zo heel veel tijd nodig hebt om een boek te schrijven. Ik probeer dit jaar op werkdagen een half uur te schrijven en op weekenddagen een uur en als ik dit lees, dan lijkt dat de goede tactiek.