Black Box Denken – Matthew Syed

Titel: BLACK BOX DENKEN
Ondertitel: Maak van je fouten een succes
Auteur: MATTHEW SYED Vertaler: Karl van Klaveren
Verschijningsdatum: 17 november 2015
Uitgeverij: Kosmos
324 pagina’s

Dit boek wil de lezer en organisaties overtuigen van het feit dat fouten maken goed is voor succes. De enige  voorwaarde is dat je leert van de gemaakte fouten.

“Zonder het voordeel van een valide test wordt het systeem geplaagd door onbuigzaamheid. In vrije markten zijn het de duizenden kleine fouten die het systeem smeren en in de juiste richting leiden. … Het falen maakt ruimte voor zinvolle verandering.”

Deel 3 Complexiteit onder ogen zien – 7 – De paradox van de pijpleiding – II. – pagina 149

C – Boeiend geschreven

Meer info over de oordelen: Non-fictie oordelen

Dit boek is heel goed geschreven. Bijna elk hoofdstuk start met een waargebeurd verhaal. Het éne verhaal is al iets dramatischer dan het andere maar allemaal gaan ze over mensen die fouten maken en hoe zijzelf en/of hun werkgever daar mee omgaan. Bij elk van de verhalen wil je niet de betrokken klant zijn (vliegtuigen die – bijna – neerstorten, ziekenhuizen die fouten tav hun patiënten verdoezelen, etc.). Daardoor zit je direct in het hoofdstuk en lees je verder.

De kern van het verhaal dat je als persoon en organisatie fouten moet omarmen, klinkt heel erg geloofwaardig. Tegelijk legt de auteur uit hoe we, bijna buiten onze eigen wil, geprogrammeerd worden om wel of niet goed om te gaan met fouten. De opvoeding, het onderwijs en de cultuur van de organisatie waarin je functioneert, spelen hierin een belangrijke rol.

Het boek leest dus heel vlot en doet je stilstaan bij hoe je zelf reageert op fouten. Ben je iemand die fouten negeert of er probeert van te leren? En surprise, surprise, het zijn de laatste die een succes maken van hun leven. Zoals in het citaat wordt geponeerd, zorgen alle kleine foutjes ervoor dat iedereen zich aanpast en verbetert waardoor het totale eindresultaat veel beter is.

Een boeiend boek waarin je stilstaat bij je eigen leven maar ook bij hoe anderen (piloten, artsen, bedrijven, media, …) met jou omgaan en wat de risico’s hier van zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *