De leeftijdloze samenleving – Elske Doets

Titel: DE LEEFTIJDLOZE SAMENLEVING
Ondertitel: Een nieuwe visie op jong en oud
Auteur: ELSKE DOETS
Verschijningsdatum: 10 februari 2023
Uitgeverij: Business Contact
192 pagina’s

Elske Doets is een ondernemer in de zorg in Nederland. Zij pleit voor een samenleving waarin ouderen nog echt een plek hebben.

“Wanneer je inspirerende negentigers als Tiny Derksen en het creëren van een samenleving waarin meer van dergelijke Tiny’s hun vleugels uitslaan, tot uitgangspunt van het seniorenbeleid zou maken – en je raadt het al, ik zou daar een sterk voorstander van zijn – is één ding volkomen helder: dat politiek en zorgsector beter vandaag dan morgen hun controlereflex een paar tandjes lager kunnen zetten.”

1. Tiny steelt de show

D – Goed geschreven interessant boek

Meer info over de oordelen: Non-fictie oordelen

Het uitgangspunt van dit boek is zeker de moeite waarde. De schrijfster probeert uit te zoeken welke plek ouderen nog hebben in de samenleving en hoe we met hen omgaan. Ze geeft voorbeelden van ouderen die nog een zeer positieve bijdrage leveren aan de samenleving en vindt dat we dit meer moeten toejuichen. En uiteraard wie kan er tegen zijn. Het feit dat ze vindt dat er minder controle zou moeten zijn op wat ouderen wel of niet mogen doen (cfr. citaat) kan ik ook alleen maar beamen.

Maar ik kreeg toch een beetje een ambetant gevoel bij haar pleidooi. De voorbeelden die ze geeft zijn vooral de ideale situaties van gezonde, fitte ouderen. Tegelijk is ze naar mijn aanvoelen nogal hard voor de zorg. Sommige kritiek is zeker terecht zoals het feit dat er te veel gestandaardiseerd wordt of niet genoeg gebruik gemaakt wordt van talenten van niet-professionele mensen of de buurt. Ze roept op om de regels minder te volgen, om linken met de buurt te leggen (of die dat wil, is nog een andere vraag) en om de privésector in de zorg te omarmen, ook al is die mogelijk voor velen te duur. Tegelijk vraag ik me af wat haar reactie zou zijn op organisaties die ‘de regels’ niet volgen waardoor er iets fout loopt. Want ja er moet buiten de lijnen gekleurd worden als we de zorg in de toekomst willen laten overleven maar wie bepaalt hoever we erbuiten mogen kleuren? En dingen uitproberen betekent dat dingen mislukken, en niemand wil dat iets mislukt met zijn vader of moeder.

Het leek voor mij alsof deze schrijfster zich baseerde op een aantal individuele casussen en ze heeft natuurlijk wel een punt. Ouderen zouden veel meer benaderd moeten worden vanuit hun sterktes en de zorg zal moeten buiten het kader treden als ze in de toekomst nog wil blijven bestaan. Anderzijds zie ik in dit boek maar weinig echte oplossingen of realiteitszin. Dus wel een beetje een dubbel gevoel bij dit boek.

Het boek is zeker goed geschreven en leest vlot. De auteur werpt ook elementen op die doen nadenken maar alweer weinig oplossingen voor de problematiek van zorg voor ouderen die veel zorg nodig hebben.

1 Reactie on “De leeftijdloze samenleving – Elske Doets

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *