De ansichtkaart – Anne Berest

Titel: DE ANSICHTKAART
Auteur: ANNE BEREST Vertaler: Ghislaine van Drunen en Annelies Kin
Verschijningsdatum: 13 april 2023
Uitgeverij: Wereldbibliotheek
413 Pagina’s

Anne Berest gaat op zoek naar de geschiedenis van de familie van haar moeder. Hoewel er zelden over gesproken werd, voelt ze al haar hele leven dat het verleden van haar grootmoeder een grote rol speelt. Het feit dat ze joodse is, een kleinkind van een vrouw die haar hele familie verloor in Auschwitz maar zelf telkens ontsnapte, heeft een impact gehad. Een vreemde postkaart en het feit dat haar dochter geconfronteerd werd met antisemitisme doet haar de zoektocht aanvatten.

“’Wacht even, mama, dit politieverhaal vind ik heel vreemd. Verzin jij dat het zo is gegaan?’
‘Nee kind, ik verzin niks. Ik herstel en ik reconstrueer. Dat is alles. Kijk maar. Of eigenlijk: lees maar.’”

Hoofdstuk 22

D = Simpelweg een goed boek

Meer info over de oordelen: fictie oordelen

De geschiedenis van de tweede wereldoorlog is ons bekend maar het is altijd indrukwekkend om het verhaal van één familie te weten te komen. In dit semi-autobiografisch boek gaat de schrijfster op zoek naar het verleden van haar grootmoeder. Het boek is zeker goed geschreven en leest heel vlot. Maar het stoort mij altijd een beetje als iemand een verhaal reconstrueert. De dialogen komen niet oprecht over omdat je weet dat die niet echt zo zijn uitgesproken. Ditzelfde probleem had ik in het boek ‘Zeg me wie ik ben’.

Het verhaal waarover gesproken wordt, is heel interessant maar je maakt weinig connectie met de personen omdat er tussen het ‘echte’ verhaal ook een verhaal is van diegene die informatie zoekt. En het vreemde is dat de schrijver het ergens ook merkt. Want ook hier was een citaat die verwees naar het feit dat de dingen niet echt overkomen. In dit geval bespreekt Anne haar zoektocht met haar moeder en schrijft ze af en toe een brief naar haar zus erover. Het feit dat ze haar moeder soms aanspreekt met haar voornaam is ook verwarrend. Het is niet altijd direct duidelijk wie aan het woord is.

Ondanks dat blijft het ongelooflijk om het verhaal te lezen van een familie die er alles aan deed om zich te integreren in Frankrijk maar toch door iedereen in de steek werd gelaten eens de nazi’s hun plan uitrolden. Het is confronterend om te zien hoe iedereen alle voortekens negeerde en uiteindelijk alles liet gebeuren. De trauma’s bij de slachtoffers die overleefden maar ook bij de achterblijvers en hun nakomelingen zinderen na.

De geschiedenis van een familie die slachtoffer werd van de nazi’s op een boeiende manier beschreven. Toevallig was ik tegelijk met dit boek de podcast Roadtrip naar Auschwitz aan het lezen. Dat paste niet alleen bij dit boek maar vind ik ook een aanrader: https://www.standaard.be/tag/podcast-roadtrip-naar-auschwitz

1 Reactie on “De ansichtkaart – Anne Berest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *