Dit was het boek van de week in de week van de valpreventie (Boeken van de week kwartaal 2 – 2024). De achterflap verwijst ook naar het voorbereiden van je lichaam op veroudering of blessures en het was dus zeer toepasselijk. Het heeft niet de bedoeling om een sportboek te zijn maar wel om enkele gewoontes aan te bieden die je helpen om een sterker lichaam te hebben.
Ondertussen nam ik het boek door. Ik heb het niet grondig gelezen maar probeerde zicht krijgen op de grote lijnen.
Het begin
Het boek begint positief met een voorwoord van een ex-presentatrice van het bekende programma ‘Nederland beweegt’, Olga Commandeur. Dat is een programma waar we meewarig over kunnen doen maar dat anderzijds ervoor zorgt dat een aantal mensen beweegt, ook mensen die normaal niet zouden bewegen. Dit gaf me het idee dat dit boek inderdaad zou gaan over wat de achterflap belooft.
Na het voorwoord ging het snel bergaf. Er volgt een zeer lange inleiding van de schrijvers (10% van het boek). Dat vond ik niet alleen overbodig het deed enig wantrouwen ontstaan. De inleiding voelde heel erg aan als een verantwoording, alsof ze verwachten dat mensen tegen hun boek gaan reageren. Als dit puur gaat om meer bewegen, gewoontes om te bewegen waarom al die uitleg?
De inhoud
Het boek is opgedeeld in 10 delen oftewel 10 vitale functies. Die vitale functies zijn niet allemaal bewegingen, het gaat ook om ademhalen of slaap.
De eerste vitale functie is op de vloer zitten en weer opstaan. Ze leggen uit waarom dit belangrijk is en bieden een aantal oefeningen aan om dit beter te kunnen. En hoewel het confronterend is dat je dat niet kan (van staan naar zitten en opstaan zonder je vast te houden), werd ik niet echt gemotiveerd door hun praatje. De extra oefeningen die deze vitale functie moeten stimuleren, zijn mij te ingewikkeld. Het enige wat ik eventueel zou willen proberen is regelmatig de oefening (gaan zitten en terug opstaan) te doen en misschien wat meer op de grond of op mijn hurken zitten maar daar houdt het wel mee op.
Ademhalen is voor hen de tweede vitale functie. Ik vind het altijd vreemd als ‘experten’ ons willen leren ademhalen. Uiteindelijk is dat iets dat we allemaal vanzelf doen, maar blijkbaar niet goed. Ze zeggen dat we door onze neus moeten ademen maar dat doen de meeste mensen wel denk ik. Ook hier veel woorden en weinig aantrekkelijke oefeningen.
Bij de derde vitale functie spreken ze over heupflexibiliteit, die ik volgens de oefening niet heb. Ik heb nog altijd geen idee wat het is noch waarom ik in godsnaam in vreemde posities zou gaan zitten om het te verbeteren.
Vitale functie vier gaat over wandelen. Hierin zeggen de auteurs dat 30 minuten bewegen per dag weinig zinvol is als je daarnaast 11 tot 12 uur zittend doorbrengt. Daarom geven ze aan dat je consequent iedere dag 8000 tot 10000 stappen per dag moet zetten. Oké, open deur intrappen denk ik dan.
Nek en schouders is nummer vijf. Ook hier weer: vond ik te ingewikkeld en je moest weer op de grond gaan liggen om iets uit te testen. Het leek me ook allemaal niet zo erg onderbouwd.
Zes gaat over eten. Volgens de auteurs is het vooral belangrijk 800 gram groenten/fruit (inclusief aardappelen) te eten om zo voldoende microvoedingsstoffen binnen te krijgen en voldoende eiwit binnen te krijgen. Ze vertellen geen grote nieuwigheden: eet wanneer je honger hebt, eet vooral groenten en fruit en vermijd zoveel mogelijk tussendoortjes met suiker.
Het hoofdstuk over pijn lijkt me twijfelachtig. Er worden nogal wat algemeenheden in geponeerd waarbij pijn waar dokters niet veel aan kunnen doen, zou vermeden kunnen worden door deze 10 “vitale” functies. Ik raakte niet overtuigd.
Squat (door de knieën gaan en billen naar de grond) wordt de zevende vitale functie genoemd. Ik weet niet goed waarom.
Balans of evenwicht is de achtste vitale functie. Dit vond ik wel een leuke test: doe je sokken en schoenen aan terwijl je rechtop staat zonder de grond te raken. Deze oefening wordt toepasselijk de “oudemannentest” genoemd. En sinds ik die las, probeer ik het elke ochtend uit (met wisselend succes). Andere oefeningen om dit te verbeteren: te ingewikkeld.
Vitale functie 9 is de omgeving, waarbij ze willen dat je streeft naar een omgeving die je doet bewegen. Gaat ook gewoon over minder zitten dus het verschil met functie 1 ontging me.
Bij de laatste vitale functie over slaap schrijven ze de algemene kennis dat iedereen zeven tot negen uur slaap nodig heeft. Ze geven evidente tips om goed te slapen: Goede avondroutine, vast ritme, bewegen, cafeïne en schermen beperken, geen alcohol, lage temperatuur. Weinig nieuws onder de zon dus.
Conclusie
Ondanks de veelbelovende achterflap, heeft dit boek me niet overtuigd. Er wordt heel veel herhaald, de oefeningen zijn veel te ingewikkeld en de uitleg niet echt motiverend. Ik zie niet in welke minder actieve persoon, door dit boek meer zal bewegen en ik dacht dat dat net de bedoeling was. Bovendien geven ze vaak andere adviezen dan wat internationale gezondheidsorganisaties zoals de wereldgezondheidsorganisatie geven. Het leek me op sommige vlakken nogal twijfelachtig. De auteurs verwijzen ook heel vaak naar wat ze zelf zo goed doen en hoewel je merkt dat ze hun best doen om niet te belerend over te komen, is dat net wat er gebeurt. Dus geen boek van de week dat ik zou aanraden.
Ik blijf bij ‘Nederland beweegt’😊. Moet er wel weer aan beginnen😬.