Titel: HOE FICTIE WERKT
Ondertitel: Een onmisbaar boek voor wie graag leest of wil leren schrijven
Auteur: JAMES WOOD Vertaler: Arie Storm
Datum publicatie: 10 juli 2012
Uitgever: Em. Querido’s uitgeverij BV
222 pagina’s
Focus
Door te kijken naar hoe schrijvers schrijven, gaat James Wood in op hoe boeken geschreven worden. Hij behandelt perspectief, details, personages, taalgebruik en dialoog.
Waar ga ik echt iets mee doen?
Ik ben verleid door de ondertitel van dit boek en de eerste zin van de achterflap “een fonkelend en scherp boek over hoe romans en verhalen in elkaar zitten.” Dat moest ik lezen en dat heb ik gedaan, helaas af en toe met tegenzin.
Eerst de positieve zaken. Het boek bestaat uit 123 “hoofdstukken” en als je weet dat er netto 202 pagina’s (exclusief bibliografie en voorblad) zijn, dan gaat het hier om korte hoofdstukken. Dat is een voordeel want dat bevordert alvast de leesbaarheid.
In het boek staat de schrijver stil bij de geschiedenis van de roman en wat eerst goed bevonden werd en dan weer slecht. Het feit dat romanstijlen duidelijk niet statisch zijn, vond ik bemoedigend. Het is niet omdat je nu iets schrijft dat niet goed bevonden wordt, dat dit altijd zo zal beoordeeld worden.
Maar voor de rest gaat dit boek in op allerlei kunstvormen in de literatuur en de meningen van verschillende mensen daarover, alles geïllustreerd aan de hand van schrijvers uit de jaren stilletjes. En daar geraak ik dus moeilijk door. Het is af en toe langdradig en ik begrijp het ook dikwijls niet.
Conclusie
Ik ben verleid tot het lezen van een boek dat niet voor mij bedoeld was. Het analyseren van schrijfwerk, van romans vind ik duidelijk niet fijn. Ik wil een boek lezen en erin verdwijnen en het dan goed of slecht vinden en dan een volgend boek lezen. Het is niet mijn ambitie om literatuurwetenschapper te worden. Voor mensen die dit wel willen, is dit ongetwijfeld een fonkelend boek.
Vlug naar een volgende boek dus 😉