Titel: HOW TO WRITE YOUR FIRST NOVEL
Auteur: SOPHIE KING
Datum publicatie: 1 juli 201
Uitgever: How to Books
192 pagina’s
Focus
In dit boek behandelt Sophie King alle mogelijke elementen van een boek schrijven zoals personages, plot en gezichtspunt.
Waar ga ik echt iets mee doen?
Sophie King is duidelijk, als je een boek wil schrijven moet je iedere dag schrijven. Als je te lang niet schrijft, verlies je namelijk de connectie met je boek en weet je niet meer waar je mee bezig was. Dat zorgt voor vertraging want dan moet je terug gaan lezen en er terug in komen. Eerlijk gezegd kan ik me daar wel iets bij voorstellen: ik was bezig met de revisie van Maggie’s erfenis maar liep vast en heb het dan laten liggen. Recent wou ik verder gaan maar dat lukte dus niet erg goed want ik had geen idee meer waar ik was.
Wat het schrijven zelf betreft, is voor haar het evenwicht tussen interne gedachten van de personages, actie en dialoog belangrijk. Door het boek luidop te lezen (dat hebben we nog gehoord) zou je snel merken wanneer één van de drie zaken te veel of te weinig voorkomt. Een ander interessant idee vond ik om twee ‘events’ of gebeurtenissen te hebben per hoofdstuk. Dit lijkt me een goed hulpmiddel om de hoofdstukken een goede lengte te geven.
In dit boek las ik bovendien voor het eerst over het belang van de eerste zin oftewel zoals zij het noemt de ‘killer first sentence’. Hierdoor heb ik beslist om in het boek ‘Maggie’s erfenis’ helemaal anders te beginnen. Dat betekent dat het eerste hoofdstuk van dat boek, dat hier gepubliceerd werd, ondertussen volledig anders is…
Ten slotte geeft de schrijfster ook enkele nuttige oefeningen om beschrijvingen in het algemeen wat interessanter te maken en ik denk dat ik die toch eens zal uitproberen:
- Maak een lijst van alternatieve woorden voor woorden die je veel gebruikt zoals ‘lachen’, ‘lopen’ en ‘huilen’.
- Probeer voor onderstaande woorden sterkere alternatieven te vinden waarbij je personage of de plek zichtbaar wordt: ‘slapen’, ‘groot’, ‘eten’, ‘praten’, ‘rijden’, ‘ruzie maken’.
- Beschrijf hoe de volgende emoties voelen, zichtbaar zijn: ‘blij’, ‘begripvol’, ‘ongemakkelijk’, ‘nerveus’, ‘ongeloof’, ‘verlegen’, ‘dankbaar’.
- Maak een lijst van vijf verschillende geluiden, van interessante kleuren (niet gewoon ‘blauw’ maar bv. azuurblauw) en van je favoriete geuren
- Noteer doorheen het jaar hoe de seizoenen eruitzien, aanvoelen
Een laatste leuke oefening is vijf titels voor je boek bedenken zodat je er eentje kan uitkiezen. En als je daarvoor dan ook de blog van maandag gebruikt, kan het niet anders dan dat er een prachtexemplaar tevoorschijn komt.
Conclusie
Dit boek was zeer nuttig. Er staan veel praktische tips om een boek te schrijven, enkele zaken ga ik ook echt uitproberen. Ik vond het alvast de moeite waard.