De titel van een boek

Een belangrijke beslissing bij een boek is de titel. Het is het eerste, na de cover, dat de toekomstige lezer zal zien. En ik merk dat de titel mee bepaalt of ik een boek wil lezen of niet. De korte inhoud moet al heel overtuigend zijn om een slechte titel goed te maken. Maar hoe doe je dat nu, een goede titel kiezen?

Een goede titel wekt nieuwsgierigheid. De lezer moet geprikkeld worden om het boek te openen. Het boek ‘Hoe vermoord ik mijn familie’ is een voorbeeld van zo’n prikkelende titel. 

Het kan ook interessant zijn om in de titel duidelijk te maken waar het boek over gaat door bijvoorbeeld een personage als titel te gebruiken of in de titel het verhaal samen te vatten. Op die manier weet de lezer wat hij/zij kan verwachten. ‘Cleopatra, koningin der liefde’ is een titel die weinig aan de verbeelding overlaat.

De titel kan ook het thema van het boek verraden zoals bijvoorbeeld ‘Nieuwe liefde’. Het gaat hier vermoedelijk om een romantisch verhaal.

Het is ook leuk als de titel goed klinkt als je hem uitspreekt of stil in je hoofd leest. En dan nog interessant voor de vorm: hij is beter niet te lang zodat hij past op de cover van het boek. 

Schrijver Inez Risseeuw benoemt acht categorieën van titels. Voor haar zijn titels die tegelijk in verschillende categorieën vallen beter dan andere:

  • Personage titels: de titel is het hoofdpersonage. 
  • Situerende titel: de titel benoemt de plaats of de situatie.
  • Samenvattende titels.
  • Slotsomtitels: de titel benoemt de moraal van het verhaal. Vaak is er sprake van een bekend spreekwoord of een citaat dat naar een andere context verwijst. Dit kan letterlijk, ironisch of cynisch bedoeld zijn. 
  • Verwijzende titels: de titel verwijst naar, en maakt zo gebruik van, een tekst of gegeven buiten het verhaal.
  • Kreettitels: de titel is een hippe kreet.
  • Kernbeeldtitels: de titel wordt gevormd door een beeld dat van een centrale symbolische betekenis is voor het verhaal en daarnaast iets van de sfeer van het verhaal overbrengt, vaak door middel van een ding dat eenmalig of vaker in het verhaal opduikt. 
  • Tegenstellingentitel: de titel geeft de tegenstellingen weer waar het in het verhaal om draait. 

Nu weten we wat een goeie titel is, is de volgende vraag: hoe bedenk je dan zo’n geweldig goeie titel? Soms is er al een titel nog voordat het eerste woord van het boek geschreven is. De titel is dan de inspiratie voor het verhaal en zal dan ook vaak een samenvatting of een heel specifiek beeld tonen.

Bij andere boeken komt de titel tijdens het schrijven boven. Als er bijvoorbeeld een prachtige zin op papier komt dan kan dat ineens de titel zijn van het boek.

En dan zijn er boeken waar een titel zoeken een processie van Echternach wordt. Meestal is de eerste ingeving dan niet de best mogelijke. Sommige boeken krijgen tientallen titels voor de echte boven komt drijven. Er zijn zelfs boeken die bij een tweede publicatie een andere titel krijgen dan bij de eerste.

Er is dus geen wetenschap over hoe een titel tot stand komt. Het is net zo goed een toevallige ingeving als een diep bestudeerde zin.

https://www.ipskampprinting.nl/boek-schrijven/titel-bedenken-boek

https://www.boekschrijven.nl/beste-titel-jouw-boek

1 Reactie on “De titel van een boek

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *