Info Boek
Titel: DAGBOEK VAN EEN SPOEDARTS
Ondertitel: Onvergetelijke patiënten, slopende shiften en de race tegen de klok
Auteur: ELISABET HAESEVOETS
Verschijningsdatum: 30 mei 2023
Uitgeverij: Lannoo
240 pagina’s
Waarover gaat het?
We kennen Elisabet Haesevoets van het programma “De Mol” (2019) maar dit boek gaat over haar leven als spoedarts. De grote en kleine verhalen komen langs met af en toe een uitstapje naar haar persoonlijk leven, gelinkt aan haar artsenleven.
Interessantste weetje (citaat)
“Tijdens de zes jaar opleiding heb ik gewerkt in meer dan vijf verschillende steden en zeven verschillende ziekenhuizen. Dat betekent veel verhuizen, veel aanpassen en vooral niet te veel toekomstplannen maken.”
Zwaar, lang en pittig
Wat vond ik ervan? (review)
C – Boeiend geschreven
Meer info over de oordelen: Non-fictie oordelen
Dit boek leest heel vlot door de manier waarop het geschreven is. Ieder hoofdstuk vertelt één situatie die de spoedarts heeft meegemaakt. Het zijn allemaal korte verhalen met al hun emoties. En het gaat breed. Van een kind met een gebroken arm, een meisje met een vergeten tampon, een vrouw die niet gereanimeerd raakt na een brand tot een man die bewust meemaakt dat hij zal overlijden door een bloeding die niet te stelpen is.
Het toont de vele variatie waar men in de spoedopname mee geconfronteerd wordt. Tussendoor vertelt ze over de weg die ze moet doorlopen om spoedarts te worden (cfr. Citaat). Ook dat is geen gemakkelijk traject, de lange dagen, de beperkte impact die je hebt op je eigen leven, de torenhoge verwachtingen van de anderen rondom de spoedarts in opleiding, enzovoort.
Het boek toont enerzijds hoe waardevol een job als spoedarts is en anderzijds waar er verbeteringen mogelijk en nodig zijn. De kritische noten richten zich vooral ten aanzien van de manier waarop de spoedartsen (en mogelijk ook andere artsen) worden opgeleid en ten aanzien van patiënten die helemaal niet in de spoed thuishoren maar toch eisen om snel behandeld te worden.
Ik blijf me afvragen hoe een arts die zo belangrijk is in het leven van zoveel mensen, alert kan blijven na de vele lange en uitputtende shiften. Hoewel het ongetwijfeld niet haar bedoeling was, heb ik net iets minder vertrouwen gekregen in de frisheid van al die mensen. Je kan maar beter hopen dat de arts die jou moet behandelen net start aan zijn shift en niet bezig is met de laatste tien minuten van een twaalf uur durende hectische dag. Opvallend ook dat in het boek alleen maar de positieve verhalen staan, die waar de artsen of verpleegkundigen geen fouten maken.
Conclusie
Dit is een boek dat je in één ruk uitleest en je een klein beetje doet meekijken in het hoofd van een spoedarts in opleiding. Dus ja, een aanrader.
👍👍😊