Taalweetje: boek

Een blog vol met verhalen over boeken dus het werd stilaan tijd om meer te weten te komen over het woord “boek”. Waar komt het vandaan en wat betekent het eigenlijk?

De Germanen gebruikten beukenhout om hun ‘runen’ (= het oudst bekende schrift) op te schrijven. Vanuit het woord beuk (Boche) in het Germaans zou het woord ‘boek’ dan ontstaan zijn. Een gelijkaardig verhaal geldt voor biblia (Latijns) en biblion (Grieks) wat oorspronkelijk papyrusbast betekende en dus ook verwijst naar het materiaal waarop ze schreven. De Bijbel is hier duidelijk van afgeleid.

Klinkt allemaal logisch maar toch is er discussie over. Sommigen menen dat het woord elders vandaan komt. ‘Buoke’ wordt ook soms vermeld als oorsprong van boek. Het betekende ‘groot document’ en we kunnen niet ontkennen dat een boek meestal een groot document is. Ook ‘boec’ is een kanshebber en gelet op zijn oorspronkelijke betekenis: ‘een bepaalde hoeveelheid papier’, niet zo heel ver gezocht. En dan is er nog ‘bok’ wat staat voor letter maar ook voor ‘schrijfplankje’ wat dan weer in de buurt komt van het beukenhout uit het Germaans. En zo is de cirkel rond.

Interssant toch hé 😉 Maar ik blijf toch eerder geïnteresseerd in wat er in de boeken staat geschreven…

https://www.dbnl.org/tekst/dela012alge01_01/dela012alge01_01_00259.php#:~:text=Volgens%20een%20traditioneel%20aanvaarde%20maar,runen(liederen))%20aanbrachten.

https://www.etymologiebank.nl/trefwoord/boek1

https://nl.wikipedia.org/wiki/Boek

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *