Boeken over schrijven: intuitive editing

Titel: INTUITIVE EDITING
Ondertitel: A creative & practical guide to revising your writing
Auteur: TIFFANY YATES MARTIN
Datum publicatie: 1 mei 2020
Uitgever: E3 Press
306 pagina’s

Een praktische gids die je door het redactieproces leidt in vier stappen: macro-, micro- en lijn- of regel-redactie en feedback. 

Het probleem met een dergelijk boek over redactiewerk is dat het nogal overweldigend is. Elke stap is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken en dat zijn er veel. De macro-redactie gaat om de overkoepelende evaluatie van de personages, de inzet (wat staat er op het spel?) en het plot. Bij elk hoofdstuk zijn er honderden vragen die je je kan stellen bij de analyse van je manuscript om het zo te verbeteren op die verschillende vlakken. En dit wordt herhaald bij de 6 hoofdstukken onder micro-redactie wat dan onder andere gaat over spanning, structuur, tempo, stem, enzovoort.

Het klinkt allemaal logisch maar het lijkt me af en toe ook een beetje overanalyse en vooral vermoeiend. De beste tip vond ik om een X-ray te maken van je manuscript. Dat is een soort overzicht van wat er allemaal gebeurt in het verhaal. Op die manier kan je zien waar er fouten zitten in tijdslijn bijvoorbeeld, of waar personages verkeerd reageren. Op zich heb ik dit al gedaan in de boeken die ik aan het schrijven ben en dat helpt wel. Alleen gebruik ik het om de tweede versie van het boek volledig opnieuw te schrijven. Misschien dat ik in de toekomst dit toch wat intensiever zal gebruiken om echt te bekijken of de plot goed zit en de personage voldoende aan bod komen.

Voor de derde versie lijken me volgende tips uit dit boek ook zinvol bij een eventuele derde versie:

  • evalueer elke scène: hoort elk personage in die scène aanwezig te zijn?
  • voeg betekenis toe aan gebeurtenissen (ipv acties);
  • het is niet omdat iets zo zou gebeuren in het echt dat het ook interessant is om te lezen;
  • elke scène moet het resultaat zijn van de vorige of moet een obstakel zijn op wat er in het vorige is gepland;
  • controleer of elke scène een vraag of een onzekerheid bevat.

Maar voor we zover zijn, moet die tweede versie nog af…

Ik word niet vrolijk van beschrijvingen over redactiewerk. Het geeft iedere keer weer de indruk dat je tientallen versies moet schrijven van een boek. Dat lijkt me lastig en eerlijk gezegd ook een beetje saai. Ik had het ook moeilijk om door dit boek te raken. Het is misschien meer een doe-boek dat je erbij moet nemen als je aan de slag gaat in plaats van een boek dat je kan lezen als inspiratie. Ondanks dat zitten er ook hier wel weer nuttige tips in. De kans dat ik dit boek ooit stap voor stap zal volgen is duidelijk nihil.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *