Info Boek
Titel: SOCRATES OP SNEAKERS
Ondertitel: Filosofische gids voor het stellen van goede vragen
Auteur: ELKE WISS
Verschijningsdatum: 17 maart 2020
Uitgeverij: Ambo/Anthos BV
220 pagina’s
Waarover gaat het?
Het thema van dit boek is het stellen van vragen. Het gaat daarbij niet om de dagelijkse vragen maar om echte vragen, vragen die leiden tot een echt gesprek. En hiervoor gebruikt de auteur, een filosoof, de Socratische methode.
Interessantste weetje (citaat)
“Een vraag is niet: advies geven, hypotheses checken, invullen, een mening delen, een suggestie doen of een manier om een ander klem te zetten.”
1 Waarom zijn we zo slecht in het stellen van goede vragen?
Wat vond ik ervan? (review)
A – Life changing boek
Meer info over de oordelen: Non-fictie oordelen
Het is vreemd dat ik dit boek in eerste instantie al koos. De ondertitel spreekt over een filosofische gids en aangezien ik geen fan ben van filosofie, had dit me moeten tegenhouden. Maar ergens las ik iets over dit boek waardoor mijn interesse gewekt werd. En gelukkig!
Het blijft wel een boek geschreven door een filosoof waardoor ik af en toe met mijn ogen moest draaien. Maar het grootste deel van het boek is gewoon zeer interessant. Het doet je nadenken over de manier waarop je gesprekken voert. De ‘beste zin’ geeft al direct aan wat een vraag niet is en als we eerlijk zijn, zijn dat vaak het soort vragen die we stellen. Vragen waarin we eigenlijk een mening geven (“Ben je zeker dat dat een goed idee is?”) of waarin we advies geven (“Zou je toch niet beter anders reageren?”) of om iemand klem te zetten (“Maar waarom heb je hem niet aangesproken?”), enzovoort.
En in die zin is dit boek ook wel confronterend: wil je wel echt een antwoord horen of wil je gewoon je eigen verhaal vertellen? Wil je echt horen wat iemand denkt, of wil je gewoon je oordeel bevestigd zien? Het zijn vragen die in de komende weken ongetwijfeld nog dikwijls door mijn hoofd zullen gaan. Want in sommige voorbeelden herkende ik mezelf pijnlijk.
Ik ben niet echt aan de slag gegaan met de opdrachten uit het boek aangezien ik niet de ambitie heb om de beste vragensteller ooit te worden. Maar enkele specifieke ideeën hebben wel een plekje in mijn hoofd gekregen waardoor ik in de komende periode meer wil nadenken over mijn gesprekken en over de vragen die ik zelf wel of net niet stel.
Conclusie
Dit boek leest heel vlot ondanks de filosofische verwijzingen. Gewoon door maar een paar tips toe te passen, ben je bewuster van wat een ander zegt. Dit zou het leven dus beter moeten maken en verdient dus een life changing-score…
Haha, ineens wordt ik terug gekatapulteerd naar de lessen filosofie in Ipsoc 🙂
Dit boek vond ik heerlijk. Ik las het tijdens een hittegolfzoler… zo vlot lezen, boordevol praktische tips en zoals jij aangeeft, soms pijnlijk confronterend.
Fijn dat je het nog eens onder de aandacht brengt! Het is eentje dat ik nog wel zal herlezen.