Meer over een boek van de week: De onbekende zee

Dit is een nieuw probeersel. Ik wou vanaf dit jaar meer doen met de boeken van de week maar het is me nog niet helemaal duidelijk wat. Dus dat gaan we samen ontdekken…

Het huidige kwartaal is nog volop bezig dus pikte ik een boek uit het laatste kwartaal van vorig jaar. In mijn zoektocht naar een gepast boek voor deze blog, zag ik dat de boeken van de week effectief de actualiteit weerspiegelden: Het schandaal van de kerk, Palestina-Israël, artificiële intelligentie, boeken van politici en kerst! Het is nog steeds allemaal actueel behalve misschien het kerstverhaal.

Ik koos vandaag voor het boek ‘De onbekende zee’ van Colin Janssen en Jan Mees (mijn review van 12 juni 2024 lees je hier). Enerzijds omdat ik de zee en de oceanen altijd al boeiend gevonden heb. We weten als mensheid meer over de ruimte dan over het water op aarde en dat is voor mij ongelooflijk! Recent ontdekten ze nog meer dan honderd nieuwe dieren en planten in de Stille Oceaan! Anderzijds heb ik dit boek ook gekozen omdat we blijven horen over klimaat als het te warm, te nat of te koud is. En dit boek geeft aan dat we de rol van het water onderschatten als het gaat om klimaatverandering.

Dit was het boek van de week 17 december omdat de klimaattop in Dubai in de week daarvoor was afgerond. Ik ben even gaan kijken wat nu eigenlijk het resultaat was van die 28ste (!) klimaattop en wat de bedoeling nu eigenlijk was.

De klimaattop liep van 30 november tot 12 december 2023 en de beslissingen die ik terugvond, vind je hieronder:

  • Er komt een financieel fonds om ontwikkelingslanden te ondersteunen om negatieve effecten van de klimaatverandering de baas te kunnen. Het is duidelijk wie dit fonds zal beheren maar mij was het niet duidelijk wie het zal vullen, er was blijkbaar een oproep (aandringen op) aan ontwikkelde landen om bij te dragen maar dat leek me niet helemaal beslist.
  • De bedoeling van het klimaatakkoord van Parijs (uit 2015) was de opwarming te beperken tot 1,5 graad. De plannen die toen gemaakt werden, leidden blijkbaar niet tot het gewenste resultaat. Dus nu moet iedereen nieuwe plannen maken om tegen 2030 wel te voldoen.
  • Er wordt opgeroepen (yep niet beslist of verplicht maar een oproep) om de ambities te verhogen
  • Er is beslist dat er moet geëvalueerd, gepland, uitgevoerd en opgevolgd worden…
  • Er is ook gezegd dat we af moeten van fossiele brandstoffen maar hoe, wat, wie, wanneer lijken vragen die niet beantwoord werden

Concreet (?): er is veel gepland en onderhandeld maar er lijkt nog maar weinig gerealiseerd. Het feit dat de Belgische delegatie uit 170 mensen bestond en een vlucht van Brussel naar Dubai en terug voor 170 mensen voor een uitstoot van 104.761 kg CO2 zorgt (bron: https://www.icao.int/environmental-protection/CarbonOffset/Pages/default.aspx), doet bij mij toch vragen rijzen. Maar misschien ben ik te kortzichtig. Ter vergelijking: een gemiddelde bezineauto die per jaar 15.000 km rijdt heeft een CO2 uitstoot van 3.360 kg per jaar.

Er lijkt dus nog wel wat werk aan de winkel. Misschien dat het boek over de zee hier iets meer inzicht in kan brengen. Staat nog op mijn leeslijstje…

https://www.consilium.europa.eu/nl/policies/climate-change/paris-agreement/cop28/#:~:text=De%2028e%20VN%2Dklimaatconferentie%20(COP28,Raamverdrag%20inzake%20klimaatverandering%20(UNFCCC).

https://klimaat.be/klimaatbeleid/internationaal/klimaatconferenties/2023-cop28-dubai

1 Reactie on “Meer over een boek van de week: De onbekende zee

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *