Mogelijke schrijfberoepen

Soms denk ik dat ik niet de juiste studierichting(en) heb gevolgd. Vandaag zou ik kiezen voor een beroep waarin ik kan schrijven, niet noodzakelijk fictie maar gewoon een job waarin ik mooie zinnen kan maken. Ik vraag me af wat je allemaal kan doen als ‘schrijver’. Welke schrijfberoepen zijn er eigenlijk? Een ontdekkingsreis:

Schrijver/auteur

Uiteraard Is het meest evidente schrijfberoep dat van schrijver of auteur van boeken. Maar hoewel dit het meest evidente is, is het tegelijk het minst evidente. Vooral in Nederlandstalig gebied is de kans gewoon heel klein dat je fulltime auteur kan zijn. In België kunnen er zo’n 20 auteurs leven van hun schrijfsels. Dus dit is vermoedelijk de minst realistische optie.

Anderzijds is dit iets dat je ook nog kan worden als je ouder bent en niet gestudeerd hebt voor iets schrijversachtigs, dus er is nog hoop…

Journalist

Veel aspirerende schrijvers studeren communicatiewetenschappen of talen. Omdat die dan toch een job moeten zoeken die geld opbrengt (en soms gewoon omdat ze graag nieuws maken), komen deze studenten vaak in de journalistiek terecht. Ik vermoed dat hier echter minder en minder opportuniteiten zijn voor schrijfliefhebbers. Want nieuws gaat meer en meer over beelden en minder over tekst. En hoewel journalisten deels dezelfde competenties moeten hebben zoals schrijvers: de wereld observeren en erover vertellen, geïnteresseerd zijn in andermans leven of in wat anderen te vertellen hebben, … zijn er toch een aantal verschillen. Veel schrijvers genieten van het alleen zijn met hun papier (of pc) terwijl een journalist toch actiever op zoek moet naar nieuws en wel wat sociale competenties nodig heeft. En zoals gezegd worden beelden, filmpjes almaar belangrijker, langere teksten zijn minder aantrekkelijk geworden, waardoor dit beroep misschien minder interessant wordt voor mensen die graag schrijven?

Copywriter

Een copywriter is iemand die teksten schrijft voor anderen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij reclameteksten, voor websites of bij nieuwsbrieven. De bedoeling is om ervoor te zorgen dat klanten aangetrokken worden door de tekst die de copywriter schrijft. Dit ligt dicht bij wat een boekenschrijver moet kunnen: aantrekkelijke woorden schrijven en creatief nadenken om zo te brengen wat een lezer of potentiële koper interessant vindt.

Redacteur

Een redacteur schrijft niet noodzakelijk teksten maar leest teksten na van anderen. Hierbij gaat het niet alleen om het nalezen op schrijffouten of mooie zinnen maar ook inhoudelijk. In boeken gaat het dan bijvoorbeeld om feedback geven op plot (is het een goed verhaal?), karakters (zijn de personages geloofwaardig?), enzovoort. Bij kranten zal een redacteur mee bepalen wat er in de krant (of op de website) komt en mee nadenken over aantrekkelijke titels. Een interessante job maar eentje die minder eigen schrijfwerk vereist.

Conclusie

Er zijn wel wat jobs die ik leuk had gevonden: schrijver uiteraard maar ook copywriter of redacteur had ik vermoedelijk leuk gevonden. En ik weet wel dat je nooit te oud bent om iets te leren, maar in dit geval vind ik mezelf misschien toch te oud. Als copywriter of redacteur zou ik als zelfstandige aan de slag kunnen gaan maar laat ons eerlijk zijn, wie zou mij inhuren zonder ervaring of kennis? Dus dat gaat niet direct gebeuren. Bovendien heb ik geen grote ambities meer om nieuwe joboorden op te zoeken, maar vond dit wel een fijne denkoefening om al die andere mogelijke levens voor te stellen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *