Schrijven in scènes – lessons learned

In het kader van mijn schrijfkunsten, was ik al een tijdje op zoek naar een goede cursus. Mijn eerste go-to zijn dan (uiteraard) boeken, die ik met veel plezier lees maar die weinig feedback geven. Dus wou ik een ‘echtere’ cursus volgen. Maar we moeten niet overdrijven, ik zocht wel iets online, zo ergens in een klas gaan zitten, heb ik genoeg gedaan. En verrassing! Er zijn heel erg veel online schrijfcursussen. Ik wou eerst iets volgen over personages uitdiepen maar toen ik de cursus ‘Schrijven in scènes’ tegenkwam, heb ik toch voor die gekozen.

We kennen scènes van in de films maar in boeken wordt er blijkbaar ook geschreven in scènes. Ik hoorde heel wat schrijvers (via het bekende professionele netwerk You Tube) spreken over het schrijven van scènes. Ikzelf denk/dacht vooral in hoofdstukken dus was ik wel benieuwd hoe je met scènes boeken beter kan maken. Dus volgde ik de cursus ’schrijven in scènes’ van schrijvenonline.org

Waarom schrijven in scènes?

Een scène is een stukje verhaal dat zich afspeelt op één plek, op één moment en dat gaat over één handeling. Door scènes te gebruiken gaat een verhaal vooruit. Scènes duwen de lezer van het éne moment naar het andere. Vandaar dat het een goed idee is om in scènes te denken en te schrijven.

Een alternatief voor scènes is de vertelling. Bij een scène toon je wat er gebeurt (cfr. show don’t tell) en bij een vertelling vertel je wat er gebeurd is. Door in scènes te schrijven wil je dus dat de lezer ervaart wat er gebeurt. Het gaat erom dat je niet zegt dat iets spannend is bijvoorbeeld maar dat de lezer zelf voelt dat het spannend is voor het personage.

Conclusie: het is relevant om in scènes te schrijven, tenminste als je een fijn leesbaar boek wil en dat willen we toch allemaal?

Waaruit bestond de cursus?

Er waren 4 lessen en bij iedere les hoorde een reeks oefeningen met op het einde telkens een slotoefening. Die slotoefening stuurde ik dan naar een echte auteur die het nalas en me feedback gaf.

Ik ben eind juli gestart en heb begin oktober de laatste oefening doorgestuurd. Dus hoewel er maar 4 lessen waren, vergde het wel wat tijd om de lessen door te nemen. Ik probeerde ook de oefeningen zoveel mogelijk te doen (hoewel ik zoals elke goede student er af en toe eentje oversloeg). Sommige oefeningen leidden tot kortverhalen (cfr. Ronny Junior en dromen komen uit) want zo ben ik wel, als ik dubbel kan profiteren dan ga ik het niet laten…

Iedere les had zijn eigen thema:

  • Les 1: De kracht van scènes
  • Les 2: Doel en functies van scènes
  • Les 3: De interne opbouw van een scène
  • Les 4: Details, specifieke scènes en scèneketens

Wat heb ik geleerd?

Ik ga hier natuurlijk niet de hele les delen (dat zouden ze bij schrijvenonline vermoedelijk niet tof vinden) maar wat heb ik geleerd?

  • Elke scène moet zijn eigen miniverhaaltje zijn met een begin, een midden en een einde
  • Je moet proberen om elke scène zo laat mogelijk te beginnen zodat de lezer er direct inzit
  • In mijn scènes wordt er te veel gehuild

Ik vond het in ieder geval een interessante cursus, misschien dat ik in de nabije toekomst er nog wel eentje volg over personages…

1 Reactie on “Schrijven in scènes – lessons learned

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *