Escape games

Vandaag een klein uitstapje naar escape games. Dat leek me toepasselijk op experimentele woensdag aangezien zo’n games van het éne experiment naar het andere gaan.

Ik heb er de afgelopen jaren een aantal gedaan en het is altijd een plezier. Voor de mensen die het niet kennen: in een escape game wordt je als team opgesloten in een kamer en krijg je één uur de tijd om te ontsnappen. Dit kan je doen door verschillende puzzels, raadsels, en andere dingen op te lossen.

Waarom is het leuk?

Eerst en vooral, je bent een volledig uur alleen maar bezig met het ontsnappen uit de kamer. Er is geen ruimte voor andere gedachten. Als dat niet ontspannend is.

En uiteraard het zijn puzzels en puzzelen is leuk. Soms moet je zelfs letterlijk een puzzel leggen om een code te vinden of zoiets, topmomentjes zijn dat voor mij.

Er zit ook een spannend kantje aan voor je begint: gaat het lukken? Wat gaan we te zien krijgen? Wordt het eng? En deze anticipatie is al een deel van de activiteit.

Het feit dat je het met verschillende mensen doet, maakt dat je ook een leuke ervaring deelt. Soms leer je elkaar op een andere manier kennen (een competitiebeest dat ineens een code niet vindt, kan een drama worden…) en soms is het gewoon hilarisch als je vastloopt en dan ontdekt hoe simpel de dingen waren…

Vaak leer je achteraf maar wat iedereen gedaan heeft. Je loopt als kippen zonder kop rond waardoor iedereen een andere ervaring heeft en andere dingen heeft ontdekt. Iedereen doet mee en elk (vreemd) talent kan zeer nuttig zijn. Je kan er dus nog uren over napraten en -genieten.

Wanneer is het minder leuk?

Als je het niet met leuke mensen speelt, kan het vervelend worden. Je zit namelijk een uur lang vast in een kleine ruimte waar je niet zomaar uitkomt, een ruzie komt dan ongelegen.

In elke kamer is één moment waarin een puzzel niet helemaal perfect werkt. Je weet dan wat er moet gebeuren, probeert het 100 keer maar doordat het systeem niet meewerkt, lukt het niet. Dat vertraagt je ontsnapping of je denkt dat het toch iets anders moet zijn waardoor je stopt met proberen. Het kan dan behoorlijk irritant zijn als achteraf blijkt dat je het juiste deed maar dat je net 3 mm meer naar rechts moest.

Als je niet binnen het uur ontsnapt is het ook niet fijn natuurlijk. En oké het is een spel en deelnemen is belangrijker dan winnen, blablablabla. Je wil gewoon winnen.

De kostprijs is ook wel een dingetje. Meestal is het een prijs per persoon en met hoe meer mensen je het speelt hoe goedkoper het wordt. Reken wel op een bedrag van 100 tot 140 euro voor een uurtje wat toch wel een flink bedrag is.

Dus heb je een leuke (liefst iets slimmere) groep van 4 tot 6 mensen en zoek je nog een ontspannende activiteit voor een uurtje waarbij een kost van zo’n 120 euro geen bezwaar is? Dan is een escaperoom zeker te overwegen!

Enkele voorbeelden

Heb je er zin in gekregen? Hieronder vind je er enkele die ik zelf al gedaan heb en zeker de moeite zijn.

https://www.escapegames.be in Ieper
The longest hour – het enige spel dat ik speelde in een volledig huis!
Virus Escape Scientists ook een heel fijne die je zelfs met twee teams kan spelen tegen elkaar en waarbij je elkaar kan tegenwerken

https://www.escaperoeselare.be in Roeselare
La casa de papel – niet zo heel moeilijke puzzels maar wel leuk, ook met kinderen

https://www.escaperoom.be in Hasselt
Monaco Heist – een leuke kamer met niet de makkelijkste puzzels maar wel clever

https://enygma.be/nl/home/ in Brussel
de kamer die wij deden, staat er niet meer op, maar het was een zeer fijne ervaring

https://www.hintlabyrinth.be/rosbeiaard in Dendermonde
Uiteraard de plaatselijke trots (RosBeiaardkamer) gekozen, geen makkelijke maar een uitdaging maakt alles leuker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *