Info Boek
Titel: DE RODENBACHS
Ondertitel: Vechters en verzoeners
Auteur: ERIK VERDONCK
Verschijningsdatum: 25 april 2023
Uitgeverij: Pelckmans
232 pagina’s
Waarover gaat het?
Dit boek gaat (verrassing :-)) over de Rodenbachs. Deze familie is vooral bekend van het rood-bruine bier maar ze blijken zoveel meer. Wie zijn de voorouders van de brouwerij en welke rol speelden ze in de geschiedenis van België, Vlaanderen en Roeselare?
Interessantste weetje (citaat)
“De dichter zocht het onkenbare zonder te vervallen in schokkend naturalisme. Het vers was een zijden en kanten kleed dat de dromen onthult, meer fluistert dan schreeuwt.”
Georges in Parijs: romanschrijver en reporter
Wat vond ik ervan? (review)
F – Interessant thema
Meer info over de oordelen: Non-fictie oordelen
Ik denk dat mijn verwachtingen van dit boek niet helemaal juist waren. Ik hoopte de geschiedenis van de brouwerij te leren kennen. En het is niet dat die niet aan bod komt maar pas in het laatste kleine hoofdstuk komt de brouwerij echt ter sprake. Dus dat was een teleurstelling tijdens het lezen van al die andere hoofdstukken.
De grootste teleurstelling was echter de manier waarop het boek geschreven is. We leren de verschillende Rodenbachs kennen in een soort opsomming van hun leven. En het verhaal wordt regelmatig doorspekt met naar mijn mening langdradige, saaie gedichten of uittreksels uit brieven van de één of de andere Rodenbach. Het is een manier van de schrijver om de rechtstreekse gedachten van de betrokkene te delen maar het kon mij maar matig boeien. (Cfr. Beste zin)
Bovendien stoorde de structuur mij. In verschillende hoofdstukken krijgen we eerst een levensverhaal voorgeschoteld in enkele pagina’s, dan sterft de betrokkene en dan volgen er nog hele pagina’s levensverhaal. Delen daarvan zijn daarvoor al verteld en zijn dus gewoon herhalingen van eerdere woorden. Dat verveelde (en irriteerde) mij.
Op geen enkel moment had ik het gevoel één van de Rodenbachs voor mij te zien of echt te leren kennen. Nochtans het zijn indrukwekkende kerels (en dames). Ze blijken een grote rol gespeeld te hebben in de Belgische revolutie, in de Vlaamse zaak, de politiek en de Roeselaarse brouwwereld. Dankzij hen is er bijvoorbeeld een kanaal en een spoorweg gebouwd in Roeselare.
Nog opvallender was dat de brouwerij zo groot geworden is dankzij een Mechelse vrouw, Regina Wauters, de vrouw van Pedro Rodenbach. De basis voor het roodbruine bier dat we vandaag kennen is zelfs pas gelegd door haar kleinzoon, die inspiratie opdeed in Engeland. En dat was nu eens interessant sè, maar dat krijg je dus pas te lezen in de laatste pagina’s.
Conclusie
Ik ben hier niet zo enthousiast over. Dit boek gaat over mensen met een heel boeiend leven en toch slaagt de schrijver er niet in het interessant te vertellen. En nochtans heeft hij duidelijk veel en grondig onderzoek gedaan naar deze familie. Het is zo jammer dat daar niet meer mee gedaan is…
👍👍