Info boek
Titel:DE LICHTEKOOI VAN LOVEN
Auteur: INEKE VANDER AA
Verschijningsdatum: 19 november 2022
Uitgeverij: Brave New Books
381 Pagina’s
Korte samenvatting
Louise is de dochter van een blinde bedelaar. Als jong meisje wordt ze al snel geconfronteerd met de gevaren van de straat. Na het overlijden van haar vader komt ze op diezelfde straat terecht. Als 13-jarige gaat ze op zoek naar een inkomen en een leven. Na enkele jaren wordt ze opgepikt door een rijke man en leeft ze het leven van haar dromen. Kan ze dit behouden en hoe verwerkt ze haar verleden?
Beste zin
“‘Deze kunt ge efkes gebruike als ge wilt,’ zei ze terwijl ze een groen jukaatje en een bijpassende rok in mijn handen duwde. ze fladderde door het muffe vertrek en gooide haar laag uitgesneden keurslijfjes, japonnen en samaren trots bij elkaar.”
Hoofdstuk 1
Oordeel (review)
H = af en toe langdradig
Meer info over de oordelen: fictie oordelen
Ik vond dit een moeilijk boek omwille van verschillende redenen. Ten eerste speelt het zich af in de 18de eeuw waardoor redelijk veel – voor mij – onbekende termen aan bod komen. Enkele voorbeelden zie je in de ‘beste zin’: een jukaatje is blijkbaar een bovenstuk uit die tijd en een samaar is een lange wijde vrouwenmantel. Dit heb ik dus pas geleerd als het boek uit was. Want er is op het einde een woordenlijst met uitleg van die moeilijke termen, was handig geweest als ik dat op voorhand had gezien.
Daarnaast spreken de personages ook regelmatig met een dialect, een plat taaltje wat ik niet altijd makkelijk leesbaar vond. Je ziet het ook in de ‘beste zin’. Op zich paste het in het boek want de omgeving van de personages leent zich er heel erg toe. Maar daardoor leest het voor mij minder vlot.
En ten slotte is het verhaal ook niet zo evident om te volgen omwille van de schrijnende situatie. Het is pijnlijk om te lezen hoe een tienermeisje een veel te volwassen leven leidt en af en toe ronduit verkeerde keuzes maakt. Er zijn moorden, verkrachtingen en vieze omgevingen en dat maakt het boek heel duister.
Voor mij een moeilijk boek dus. Tenslotte zijn er af en toe iets te veel uitweidingen bij bijverhalen. Hoewel ik sommige stukken wel heel leuk vond om te lezen had ik geen enkele keer het gevoel dat je hebt bij goede boeken. Ik las het niet tegen mijn zin maar keek er ook niet echt naar uit. Een twijfelgeval dus.
Conclusie
Niet slecht geschreven maar ook geen topboek en een fijn verhaal maar ook geen topper. Waarschijnlijk waren er iets te veel ideeën voor één boek en maakte dat het iets minder aantrekkelijk voor mij.
Spreekt mij toch aan. Beetje uit tijd van kostuumdrama’s denk ik.