Het geschenk – Edith Eger

Info boek

Titel: HET GESCHENK
Ondertitel: 12 lessen die je leven kunnen redden
Auteur: EDITH EGER Vertaler: Elisabeth van Borselen
Verschijningsdatum: 07 Oktober 2020
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers B.V.
224 pagina’s

Waarover gaat het?

Hoe ga je om met tegenslag? Op welke manier kan je lijden of negatieve ervaringen omzetten in een geschenk voor jouw leven? Kan je anderen vergeven en zo jezelf vrijheid geven? Edith Eger, een psychologe die zelf Auschwitz overleefde, geeft in dit boek 12 lessen mee zodat je jouw levenservaringen kan zien/gebruiken als geschenken.

Interessantste weetje (citaat)

“Het staat vast dat je op een dag doodgaat, en je zult heel lang dood zijn. Waarom zou je niet nieuwsgieriger worden? Waarom ga je niet op zoek naar wat het leven je te bieden heeft?”

Hoofdstuk 9. Ontwikkel je je of draai je in kringetjes rond?

Wat vond ik ervan? (review)

G – Goed geschreven maar niet zo interessant

Meer info over de oordelen: Non-fictie oordelen

Eerst en vooral heeft Edith Eger een heel fijne schrijfstijl. Het boek is doorspekt met voorbeelden uit haar eigen leven, dat van haar familie en uit de levens van haar cliënten. Ze heeft de nodige geloofwaardigheid om te spreken over vergeving en lijden. Ze is niet alleen een gediplomeerde psycholoog, ze overleefde daarvoor één van de ergste dingen die je je kan inbeelden en had daarna nog een goed leven. 

Het boek staat vol met tips om van negatieve ervaringen een groeimoment te maken voor jezelf. Het zijn de zogenaamde geschenken waarmee je jezelf verder (en beter) kan ontwikkelen.  De focus van de tips ligt op ervoor zorgen dat je vrij bent. En dat vind ik een fijne gedachte. Door je niet te laten neerhalen door die negatieve ervaringen, creëer je een vrijheid. Naast de inhoudelijke meerwaarde schrijft ze heel goed en in sommige zinnen is ze ook gewoon grappig (cfr. Beste zin).

Je voelt het misschien aankomen: er is een maar. Het was geen boek waar ik in wilde blijven lezen. Sommige stukken bleven ook in filosofische bedenkingen hangen waardoor ik er weinig mee kon. De ondertitel van dit boek spreekt over 12 lessen. Het boek is zo opgebouwd met na ieder hoofdstuk (= iedere les) een samenvatting van wat je moet onthouden. Er zijn bovendien opdrachten om de les in de praktijk om te zetten. En toch had ik het gevoel dat dat iets beter uitgewerkt kon worden. De vele voorbeelden maken het boek luchtiger, leesbaarder maar maakten ‘de les’ voor mij niet altijd duidelijker.

Conclusie

Een vlot leesbaar boek met enkele zeer mooie en leerrijke zinnen maar het nam mij niet in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *