Hoelang duurt het schrijven van een boek? Het is een vraag die bij me opkwam toen ik startte met schrijven. Ondertussen weet ik dat deze vraag geen éénduidig antwoord heeft.
Tijd
Een fulltime schrijver die iedere dag alleen maar schrijft, kan op 6 maanden een boek schrijven. Het is niet iedereen gegeven want het vergt enige discipline. Er zijn verschillende voorbeelden van schrijvers die 2 of meer boeken per jaar schrijven, kijk maar naar Stephen King of Nora Roberts. Bij mijn zoektocht hierover blijkt dat de meeste succesvolle auteurs minstens één boek per jaar schrijven en uitzonderlijk eens een jaartje overslaan.
Tijd alleen is niet genoeg, het gaat er natuurlijk ook om hoe je die tijd besteedt. De kern van de zaak blijkt uiteindelijk een routine creëren waarbij je iedere keer een aantal woorden op papier zet. Als je 6 dagen per week 1000 woorden per dag schrijft dan heb je na 10 weken al een boek van 60.000 woorden. Dan nog enkele redactierondes en dan wordt 6 maanden zelfs haalbaar voor iemand die niet fulltime schrijft. Alhoewel zelfs Stephen King met zijn fulltime schrijverschap maar 1000 of 2000 (wel hele goeie) woorden op papier zet per dag.
Ervaring
Als beginnende schrijver zijn de eerste versies van een boek onleesbaar. Dit bedoel ik niet letterlijk. De woorden zijn uiteraard leesbaar (tenzij ik met pen en papier zou schrijven) maar een verhaal dat leuk om te lezen is, is nog iets anders. Voordat je een boek dus kan laten lezen door anderen moeten er verschillende redactierondes overheen. Bij ervaren schrijvers kan een boek na 2 of 3 redactierondes de eindfase in. Bij beginnende schrijvers zijn er soms tot 7 redactierondes nodig. Dat heeft uiteraard impact op de termijn om het boek af te werken.
Het voordeel van redactiewerk is dat je ervaring opdoet in schrijven. Je leert uit je fouten en bij nieuwe boeken vermijd je (hopelijk) diezelfde fouten. Hierdoor zal je eerste versie van toekomstige boeken veel beter zijn en minder werk vergen om het ‘leesbaar’ te maken. Dus hoe meer ervaring hoe minder redactierondes en hoe sneller het boek af is.
Ik ben momenteel (nog altijd) bezig met de eerste redactieronde van mijn romantische feelgood die ik in november 2022 afwerkte in nanowrimo. Eén van de zaken die ik nu al leerde, is dat ik een boek veel beter wil voorbereiden. De redactie loopt niet zo vlot op dit moment omdat er gewoon veel fouten inzitten zowel in de tijdslijn als in het verhaal. Hierdoor is dit reviseren een beetje vervelend en daar komt uitstelgedrag van. Het lijkt me momenteel daarom ook vreselijk om 7 rondes te moeten doen…
Motivatie of discipline?
Soms zegt men dat je zal slagen als je maar genoeg motivatie hebt. Ook bij boeken schrijven, zou je kunnen denken dat als je maar genoeg gemotiveerd bent, dat boek zich vanzelf schrijft. Maar uit de vele tips van ervaren schrijvers heb ik geleerd dat motivatie niet bestaat. Je moet gewoon blijven schrijven ook en vooral op die momenten dat je geen motivatie is. Dat is de truc. Als je wacht op motivatie kan het jaren duren voor je enkele hoofdstukken op papier hebt. Terwijl als je blijft schrijven, dan heb je woorden die je kan herschrijven en dan ga je vooruit. Hoe meer routine en discipline, hoe sneller dat boek er is.
Hoelang duurt het dan?
Ik concludeer dat een boek schrijven zolang duurt als je wil dat het duurt (topantwoord, ik weet het). Het hangt af van hoeveel tijd je wil/kan spenderen, van hoe ervaren je bent in het vermijden van fouten en van het aantal redactierondes je nodig hebt. Het belangrijkste blijft om consequent te schrijven en zo stap voor stap vooruit te gaan. Niet echt een blog met een zinvol antwoord dus…