Oneindige liefde – Emanuela Deyanova & David de Kock

Info Boek

Titel: ONEINDIGE LIEFDE
Ondertitel: In 7 stappen naar een nieuwe balans tussen liefde, relatie en gezin
Auteur: EMANUELA DEYANOVA & David de Kock
Verschijningsdatum: 22 oktober 2020
Uitgeverij: Volt
256 pagina’s

Waarover gaat het?

Emanuela Deyanova is relatietherapeut en in dit boek legt ze uit op welke manier liefde een werkwoord is. Ze vult de theorie aan met voorbeelden uit de praktijk zowel van uit haar eigen relatie als van die van haar cliënten.

Interessantste weetje (citaat)

“Al de jaren dat we samen waren had ik die kleine, simpele geluksmomenten voor lief genomen, terwijl dat de bouwstenen van een gelukkige relatie zijn.”

Hoofdstuk 4 – Van crisis naar doorbraak; De illusie van maakbaarheid

Wat vond ik ervan? (review)

G – Goed geschreven maar niet zo interessant

Meer info over de oordelen: Non-fictie oordelen

Ik heb dit boek uitgekozen nadat iemand op Facebook dit aangeraden had. Het is een boek dat ik zelf nooit zou uitkiezen maar een mens moet zijn grenzen verleggen. Eerst en vooral het boek is heel goed geschreven. Ik ben erdoor gevlogen en dat heeft vooral met de schrijfstijl van de schrijfster te maken. Ze legt de zaken goed uit en de vele voorbeelden maken het onderwerp minder zwaar.

Op zich kan ik niet zeggen dat het inhoudelijk een slecht boek is. Er zitten heel wat theorieën en praktische tips in over hoe je een relatie nieuw leven kan inblazen. En het klopt wat ze zegt dat iedereen liefde een werkwoord noemt maar niemand het concreet maakt. En dat doet zij hier zeker wel. Af en toe trapt ze wel open deuren in zoals in het citaat.

Er zijn een aantal zaken die me in dergelijke boeken altijd een beetje storen. Ik heb het gevoel dat heel veel in het leven overgeanalyseerd wordt en dat we daarom zo moeilijk gelukkig worden. En dat had ik bij dit boek ook een beetje. 

Een tweede ding dat ik vervelend vind in dit soort boeken is de typeringen, de hokjes waarin mensen geplaatst moeten worden. In dit geval gaat het over de liefdestaal die we hebben. Er zijn er 5. En ik weet dat dit een typologie is en dat dit nooit perfect is maar dit doet alsof alles een wiskundige formule is. Op die manier lijkt het alsof het leven in een typetje te vatten is en als je maar daar genoeg aandacht voor hebt, dan los je eventuele problemen op.

Ten slotte zijn de oefeningen voor mij iets te gekunsteld, te zweverig soms zelfs. Ik zie ze mezelf in geen honderd jaar doen.

Conclusie

Dit is zeker geen slecht boek, ik heb het snel en graag gelezen. En ongetwijfeld zullen heel veel mensen hier nuttige tips uithalen (ik heb er ook eentje uitgehaald) maar het is toch niet echt mijn ding.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *