Deze week 10 boeken die je, volgens mij, gelezen zou moeten hebben. Je vindt hieronder mijn vijf favoriete boeken non-fictie en fictie. Het is mijn top 10 zoals ik ze vandaag aanvoel. Maar aangezien ik blijf lezen, is dit geen statische top 10. In de toekomst volgt er zeker een update.
De 5 beste non-fictie boeken
1. Atomic Habits (vertaald in Elementaire Gewoontes) van James Clear
Dit boek heeft effectief mijn leven veranderd. Ik heb het gelezen voordat ik deze blog begon dus er is geen review verschenen maar in deze experimentele woensdagblog vertel ik er wel iets over. Dankzij dit boek slaag ik er bijvoorbeeld al meer dan een jaar in om ’s morgens te sporten. En van sporten een gewoonte maken, was me in de 41 jaar daarvoor niet gelukt, dus daarvoor alleen, een topboek dat iedereen moet gelezen hebben.
2. Vertroostingen van Dirk Dewachter
Zoals ik schreef in mijn review van 8 maart, is dit een boek dat ik ongetwijfeld nog eens zal vastnemen. Het is filosofisch en toch slaagt de schrijver erin mij geboeid te houden. Er staan zoveel wijsheden in en zoveel woorden die op de één of andere manier troost kunnen bieden wanneer het nodig is. Een verplicht in huis te hebben boek dus voor wanneer je troost nodig hebt.
3. Dader onbekend van Sofie Claerhout
Dit is niet alleen een zeer interessant boek maar ook heel leuk om te lezen. Er zit bovendien een belangrijke boodschap in, een motivatie om de wereld een klein beetje te veranderen. Met haar onderzoek tracht Sofie Claerhout het makkelijker te maken om daders te ontmaskeren en aangezien we allemaal potentieel slachtoffer zijn, kunnen we haar genuanceerd advies alleen maar aanmoedigen. Mijn volledige beoordeling vind je in de review van 14 december.
4. Wat Alz van Kasper Bomans
Dit boek las ik ook al een hele tijd geleden en er is dus geen review op deze website verschenen. Het is opnieuw een boek van een onderzoeker, deze keer rond dementie. Als je iemand kent met dementie, dan is dit een boek dat je moet lezen. Het helpt je in de omgang met de persoon met dementie door heel veel praktische tips. Je leert hoe je met hen kan spreken op een volwassen en open manier. Zeker een aanrader voor iedereen die in contact komt met personen met dementie.
5. Mythos van Stephen Fry
Stephen Fry is alles: hij is slim, grappig en een geweldige acteur en TV-maker. Hij blijkt bovendien ook een begenadigd schrijver. Dit boek over mythes is schitterend. Ik ben helaas iemand die weinig onthoudt dus ik kan 90% van de mythologische verhalen niet meer herhalen maar het boek was wel heel erg leuk om te lezen. Je herkent veel mythes en in dit boek lees je ook het volledige verhaal erachter. Het boek bestaat bovendien uit heel veel korte stukjes en is dus zeer vlot leesbaar. Een aanrader!
De 5 beste fictie-boeken
1. Tirza van Arnon Grunberg
Tirza is verdwenen en haar vader gaat haar zoeken. Geen reis is hem daarvoor te veel. Arnon Grunberg vertelt dit verhaal op een zeer mooie manier. Het is een spannend verhaal met een onverwacht einde. Zo hebben we ze graag. Dankzij Tirza ben ik verschillende andere Grunberg-boeken gaan lezen.
2. Het Diner van Herman Koch
Ik las onlangs De Greppel van Koch en de reden waarom ik dit boek gekozen had, was “Het Diner”. Ik heb dit jaren geleden gelezen en ik was zo onder de indruk dat ik boeken van Koch altijd zou lezen. Het Diner vertelt het verhaal van één avond waarop twee koppels dineren in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen maar ook (en daarom zijn ze daar) over hun twee kinderen, die iets hebben gedaan dat hun levens kan verwoesten. Dit is, ondanks de passieve omgeving (een tafel in een restaurant), een heel erg spannend boek.
3. Animal Farm van George Orwell
Deze klassieker las ik zelf pas enkele maanden geleden en ik vond het echt een goed boek. Hoewel het verwijst naar echt gebeurde zaken, blijft het een fictieboek dus hoort het hieronder. Ik blijf erbij dat dit in elke school verplicht leesvoer zou moeten zijn. Het toont op een zeer simpele wijze wat macht doet met de machthebbers en hoe je als bevolking op je hoede moet zijn voor iedereen die ‘het beste met jou voorheeft’. Must read dus. Lees mijn volledige review van 3 maart.
4. De Zeven Zussen van Lucinda Riley
Dit is een beetje valsspelen want het zijn 7 boeken (en ondertussen 8). Maar ik vond elk boek op zichzelf zo mooi, bijna allemaal niet neer te leggen boeken. Het is indrukwekkend hoe in elk verhaal de andere verhalen zijn verwerkt, hoe we gebeurtenissen die de zussen samen meemaken iedere keer opnieuw tegenkomen maar via een ander personage. De combinatie van het verhaal van de zus met de cultuur van hun geboorteland maakt het boek dubbel interessant. Lucinda Riley overleed voordat ze het achtste boek, over de vader van de zeven zussen, kon afwerken. Gelukkig heeft haar zoon het afgewerkt. Het verscheen vorige week en ik plan een review op 25 augustus.
5. Onder de ombu-boom van Santa Montefiore
Ik ben een fan van romantische boeken dus in mijn top 5 moest er eentje komen van Montefiore, de godin van de romantische boeken. Dit was één van de eerste boeken die ik van haar las en het was de aanleiding voor vele andere van haar hand. In dit boek wordt Argentijns bloed geconfronteerd met Iers plattelandsbloed en we weten allemaal wat er gebeurt in een romantisch boek… Een aanrader voor iedereen die van feelgood romantiek houdt…
👍👍😊. Ik hou het bij de fictie boeken 😉