Doelen bepalen als schrijver

Vandaag een blog over het vastleggen van doelen als schrijver. Iedereen moet natuurlijk doelen hebben maar in de schrijversgemeenschap (op YouTube) is het vastleggen van doelen een ‘hot item’. Er blijken verschillende vormen van doelen te zijn, een introductie. 

Aantal woorden

Hier zijn we weer. Het aantal woorden dat een schrijver schrijft, komt ook in dit geval aan bod. Zoals eerder (woorden tellen) uitgelegd heeft ieder genre zijn eigen gemiddeld aantal woorden. Van het aantal woorden dat je schrijft een doelstelling maken is dan ook een evidentie. 

Er zijn bovendien verschillende hypes die dit soort doelen ondersteunen. Bij Nanowrimo moet je bijvoorbeeld 50.000 woorden schrijven in een maand. Gedurende een tijdje waren er ook verschillende schrijvers die 1 miljoen woorden op een jaar wilden schrijven. Toen ik in de tweede helft van 2022 begon met schrijven, kon ik me ook optrekken aan het aantal woorden dat ik schreef. Ik won Nanowrimo en deed redelijk veel schrijfsprints. Bepalen hoeveel woorden je wil schrijven, kan dus wel helpen om het uiteindelijke doel (een boek schrijven) te halen. 

Op dit moment is het effect bij mij een beetje weggewerkt. Ik slaag er te weinig in om het gewenste aantal woorden te realiseren en dat is dan weer demotiverend. Maar ik hou het wel bij als ik bezig ben in één van mijn schrijfprojecten. Het geeft toch nog altijd voldoening om te zien hoeveel woorden er bijgekomen zijn.

Tijd

Een tweede mogelijkheid is de doelstelling niet zetten op de woorden maar op de tijd. Dat is eigenlijk wat er gebeurt in die schrijfsprints, je schrijft 20 tot 30 minuten gefocust. Je houdt dan ook wel bij wat je geschreven hebt in die sprint (aantal woorden, een scène, een hoofdstuk, etc.) maar het doel is vooral om die tijd aan schrijven te spenderen. Ik ben de afgelopen weken ook overgeschakeld op een tijdsysteem. Ik integreerde een schrijfroutine in mijn ochtendroutine. Iedere ochtend schrijf ik 20 à 30 minuten in één van de grote schrijfprojecten of aan mijn kortverhaal van de maand. Op die manier doe ik ieder dag een beetje en ga ik toch vooruit. Begin dit jaar had ik een dipje en boekte ik heel weinig vooruitgang. Door nu iedere dag minstens een half uur te werken, is er altijd een beetje vooruitgang, ook al is het niet veel.

Algemene doelstellingen

Een derde motivatiemethode is het stellen van een specifiek doel. Bijvoorbeeld deelnemen aan bepaalde wedstrijden kan een een doelstelling zijn. Of een specifieke versie van een boek afhebben tegen een bepaald moment. Of gewoon een boek voorleggen aan een uitgever in een bepaald jaar. 

Ikzelf heb op dat vlak weinig doelen. Er zijn wel een aantal wensen, betrachtingen maar het zijn niet echt grote doelstellingen. De enige doelstelling die ik voor 2023 wel heb, is om iedere maand een kortverhaal te schrijven voor deze blog. Wat geen evidentie blijkt (cfr. Blog 13/02). Er is niet iedere maand evenveel inspiratie maar toch verplicht ik mezelf ertoe want het helpt blijkbaar als je als “schrijver schrijft”.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *