In de stand van zaken van 20 maart kwam het al aan bod, ik vind moeilijk een ritme om te schrijven. Ik slaag er wel in om een planning te maken en te volgen voor deze blog. Op die manier lukt het om toch iedere week voldoende te schrijven. De grotere schrijfprojecten schieten er echter bij in. Ik vind geen goed moment om in die projecten te schrijven waardoor ik daar bijna geen vooruitgang boek. Wanneer schrijf je het best? En hoe doe je dat als je ook nog een ‘echte job’ hebt? We bekijken het in deze blog.
Schrijven als Stephen King
Stephen King schrijft iedere dag 2000 woorden. Hij stopt pas met schrijven als hij dat aantal bereikt heeft. Het leek mij op zich wel een leuk idee maar dan met minder woorden want ik ben ten slotte (nog) geen fulltime schrijver… Het plan van 200 woorden per weekdag en 2500 per weekenddag bleek zelfs te uitdagend. Het is me amper een paar dagen gelukt. Dit doel paste ook niet omdat ik naast het schrijven van een nieuw boek, ook bezig ben met de revisie van Boek 5. En 200 woorden reviseren is natuurlijk niet hetzelfde als 200 woorden schrijven. Dus had ik naast de 200 woorden vastgelegd hoeveel ik moest reviseren per dag. Maar zonder succes, ik sta een 12-tal taken achter op schema…
Ochtendmens
Eén van mijn problemen is dat ik het productiefst ben ’s morgens en de uren in de ochtend zijn beperkt. Op mijn “echt werk” verwachten ze ook dat ik ergens in de ochtend aankom. Als ochtendmens is het voor mij ook moeilijker om na het werk nog iets te doen, ook al zijn er dan nog wel wat uren te vullen. Er is minder energie in mijn batterij ’s avonds. Bovendien zit er minder routine in mijn avonden waardoor ik niet direct een goed moment vind om dan te gaan schrijven. Want de éne keer lukt het me om te schrijven van 19 tot 20 uur, de andere keer van 21 tot 22.30 uur en op sommige avonden schrijf ik niets.
Dus heb ik de afgelopen weken iets nieuws geprobeerd: een uitbreiding van mijn ochtendroutine. Elke ochtend (week- of weekenddag) schrijf ik een half uur in één van de grote schrijfprojecten. Op die manier gebeurt er iedere dag een klein beetje en zoals we weten (Goede gewoontes) leiden kleine verbeteringen iedere dag tot grote veranderingen op lange termijn. Tot nog toe hou ik dit ritme vol, toch vooral in de week. Er zijn dagen dat ik langer of meer schrijf in de grote projecten maar door altijd minimaal een half uur te doen heb ik alvast een routine gecreëerd op weekdagen.
Dit lijkt voorlopig beter te werken dan een planning te maken van wat ik moet doen per dag.
Andere opties
Er zijn schrijvers die alleen in het weekend schrijven. Voor mij is dat niet de juiste methode aangezien de weekends precies het moeilijkste zijn om genoeg te schrijven. Door iedere dag een beetje te schrijven, blijft het verhaal ook leven in mijn hoofd en dat lukt niet als ik 5 dagen niets doe in een verhaal en dan 2 dagen alles.
Je hebt ook nachtraven. Schrijvers die ’s nachts schrijven maar gelet op mijn slaappatroon waarbij ik in de zetel al in slaap kan vallen om 22 uur, zullen de goede ideeën vermoedelijk niet in de loop van de nacht komen aanwaaien.
Schrijfretraites zijn een andere mogelijkheid. Het lijkt wel een droom: je gaat een week of een paar weken ergens op een afgelegen eiland zitten, samen met andere schrijvers en je schrijft. Op dat moment werk je eindelijk dat boek af. Eerlijk gezegd, ik zie het mezelf ook nog wel eens doen. Alleen de kostprijs en de beperkt beschikbare verlofdagen houden me momenteel tegen…
Conclusie
Een goed moment vinden om te schrijven is niet zo evident. Vooral niet als je ook nog andere zaken doet. Als ochtendmens kan ik me best focussen op een routine vinden ’s morgen voor het schrijven in mijn projecten. Dat lijkt voorlopig te werken door iedere dag een halfuurtje te schrijven. De zaken die minder breinactiviteit vereisen zoals YouTube of een ontspannend boek lezen, doe ik nu eerder ’s avonds. Duimen dat ik deze routine volhoud en dus binnenkort een volledig boek gereviseerd krijg…