Ik heb al een aantal keer gemeld dat ik een ebook-lezer ben. De afgelopen maanden kreeg ik per toeval een aantal papieren boeken in mijn bezit. Daardoor las ik de laatste tijd iedere week afwisselend een e-book én een papieren boek. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van beide leesvormen? Tijd voor een battle van e-book versus paperback!
Gewicht en grootte
Het klinkt misschien raar maar het gewicht van boeken maakt dat ik vaak een voorkeur heb voor e-books. Ik lees namelijk veel en liefst overal. Dat betekent dat ik ook lees onderweg (op de trein) of als ik moet wachten (wachtzaal dokter of perron) of op de wc. Een dik papieren boek meesleuren is dan meestal niet zo handig. En als je een pageturner in je handen hebt, dan wil je kunnen verder lezen, het maakt niet uit waar je bent. Bij e-books is dat geen probleem. Mijn e-reader is 15,5 op 11 cm en is nog geen cm dik. Ik neem hem mee in mijn kleinste handtas en kan dan altijd lezen wat ik wil.
Een voordeel voor het e-book
Beelden
De e-reader is niet in kleur. Dat maakt dat eventuele beelden of foto’s in zwart-wit zijn. Dit is lastig bij non-fictie boeken wanneer er illustraties zijn om iets aan te tonen. Ik gebruik dan altijd even mijn iPad, omdat daar de beelden wel in kleur zijn.
Maar ook bij sommige historische romans kan het vervelend zijn. In die boeken is er vaak een kaart of stamboom beschikbaar vooraan in het boek en het is toch iets makkelijker om die tijdens het lezen even terug te bladeren in een papieren boek dan in een e-book.
Een voordeel voor de papieren versie.
Licht/donker
In de afgelopen maanden merkte ik ook wel het nadeel van een papieren boek op het vlak van licht. In de winter is het al redelijk vroeg donker. Je laat dan in de living een gezellig lichtje schijnen maar dat is niet voldoende om te lezen in een papieren boek. Dus ofwel moet je dan extra licht voorzien waarbij je huisgenoten kan storen die bv. tv willen kijken. Ofwel moet je het lezen beperken tot de momenten van licht en die zijn vooral in de winter zeldzaam.
Met de e-reader is het scherm altijd leesbaar. Het past zich bovendien aan aan het beschikbare licht.
Terug een plusje voor de e-books.
Herkenbaarheid
E-books bewaar je in je digitale bib op de e-reader. Je kan ze sorteren op toevoegdatum, titel, auteur of serie. Je kan ook je eigen verzamelingen maken. Dat klinkt handig maar toch vind ik in de e-reader mijn boeken niet altijd makkelijk terug. Met verzamelingen probeer ik dat op te lossen maar ook dat werkt niet goed voor mij. Ik vermoed dat het te maken heeft met de covers die moeilijker zichtbaar zijn. Je herkent een boek namelijk sneller aan een cover dan aan de titel of auteur.
Papieren boeken zet je in een kast en dan zijn ze vaak herkenbaar aan de kleuren of de grootte. Ik heb het gevoel dat je in een boekenkast boeken makkelijker terugvindt dan in de digitale verzamelingen.
Een voordeel voor de papieren boeken.
Wat na het lezen?
Een e-book dat gelezen is, blijft staan in de digitale bib. Je kan in het e-book ook zaken aanduiden en aangeduide zaken terug verwijderen. Dus je kan ervoor kiezen om het boek op het einde volledig maagdelijk nieuw te maken. Het nadeel is dat ze niet zo makkelijk uitleenbaar zijn. Je kan ze op een aantal toestellen downloaden maar als je een vriend(in) een boek wil lenen moet je hen dan eigenlijk toegang geven tot jouw account en dat is niet echt comfortabel.
Bij papieren boeken bewaar je boeken in een kast. Dit kan al snel leiden tot een gigantische stapel waar je nooit nog vanaf geraakt. Bij een verhuis is dat de nachtmerrie: verhuizen van boeken (cfr. gewicht). Het is ook zo dat als je iets aanduidt in een boek dat je het er dan nooit meer uitkrijgt. Een ezelsoor blijft een ezelsoor voor altijd. Anderzijds kan je papieren boeken makkelijk uitlenen of doorverkopen.
Hier hebben ze dus alletwee een voor- en een nadeel.
Conclusie
Het lijkt gelijke stand te zijn. Typisch. En toch, e-books zijn voor mij de meest comfortabele manier van lezen. Doordat ik een Koboplusabonnement heb, is het in mijn geval ook de goedkoopste manier van lezen. Dit betekent niet dat ik alleen digitaal lees. Sommige boeken zijn gewoon niet beschikbaar digitaal en als ik die wil lezen dan koop ik die op papier. Ook bij boeken waar de beelden echt heel belangrijk zijn, zal mijn voorkeur gaan naar een papieren versie.