Een schrijver moet lezen, dat zeggen ze toch. En dat doe ik, ik lees graag en veel. Zoals jullie kunnen zien, lees ik alleen voor deze blog 1 fictieboek per week en 2 non-fictieboeken per maand. Alles samen komt dat op 76 boeken. Daarnaast lees ik tussendoor ook nog eens een interessant boek zomaar of om te gebruiken in de maandagse blog over schrijven.
Zo’n hoop boeken dat kost geld, veel geld. Een fictieboek (in paperback) kost al snel 15 tot 25 euro. Bij non-fictie durft dat al eens op te lopen tot 30 euro of meer. Aangezien ik vooral e-books lees, kom ik in de praktijk sowieso goedkoper uit. Een digitale roman kost bijvoorbeeld meestal rond de 10 euro of minder, bij non-fictie gaat het dan om +/- 15 euro. Ondanks dat ik vooral e-books lees, brengt dat mij op een kost van minstens 800 euro. Vooral voor fictieboeken vind ik die kost zonde: je leest zo’n boek meestal maar één keer en daarna doe je het nooit meer open. Al moet ik toegeven dat het me al eens is overkomen dat ik na 50 pagina’s in een roman besefte dat ik het al gelezen had… maar dat zijn de uitzonderingen. Dus hoe vermijd ik dat ik er een flexijob bij moet doen om mijn leeshobby te betalen?
Boekenabonnement
Vroeger kocht ik één of twee keer per maand een aantal boeken (e-books of anders) en dan kwam ik al snel aan een maandelijkse kost van 20 à 30 euro. Dus zocht ik een alternatief en zo kwam ik uit bij KoboPlus (via Bol.com). Sinds meer dan een jaar ben ik er een abonnee. Voor 9,99 euro per maand heb ik toegang tot zo’n 1,5 miljoen boeken. Terzijde: ik vind zo’n getallen altijd pijnlijk want dat betekent dat ik tegen het einde van mijn leven nog heel veel boeken niet gelezen zal hebben…
Kobo Plus heeft drie soorten abonnementen: e-books, luisterboeken of de combinatie van e-books en luisterboeken. Ik heb gekozen voor de pure e-books maar de luisterversie kost evenveel (9,99 euro). De combo is iets duurder met 12,99 euro.
En ik vind het fantastisch. Je vindt er niet altijd de meest recente bestsellers (hoewel ik af en toe verrast ben dat sommige boeken er al zijn) maar in 1,5 miljoen boeken vind je altijd wel iets dat je wil lezen. Bovendien ben je vrij om zoveel boeken te beginnen als je wil. Je hoeft ze niet eens uit te lezen. Als je dus een mis”koop” doet, dan ben je niets kwijt en begin je gewoon aan een ander boek. Voor mij was de rekensom dus snel gemaakt: 9,99 euro per maand ipv die 20 à 30 euro.
Koop ik dan geen boeken meer?
Natuurlijk koop ik af en toe wel nog een boek. Sommige boeken staan gewoon (nog) niet in KoboPlus en dan is het gewoon fijn om die toch te kopen. Meestal gaat dat over heel recente boeken. ‘Dader onbekend’ was er bijvoorbeeld eentje dat ik aankocht omdat ik het graag wou lezen en het was nog maar net verschenen. ‘Alma’s dochters’ (review op 22/03) daarentegen was ook pas verschenen begin december en kon ik eind december al in Kobo Plus vinden. De meeste van mijn fictieboeken lees ik via mijn abonnement omdat er zoveel keuze is. Enkel als ik echt heel graag een boek wil lezen, zal ik het kopen maar dit komt maar zelden voor (misschien dat het achtste boek van de zeven zussen een uitzondering zal vormen). Bovendien kan ik de boeken vaak ook nog betalen met boekenbons die ik krijg, waarvoor dank aan de gulle schenkers!
Waarom geen bibliotheek?
Het zou natuurlijk nog goedkoper zijn als ik boeken zou halen in de bibliotheek. Na wat opzoekwerk blijkt dat zelfs gratis te zijn (ik dacht dat het vroeger één euro kostte per jaar). Het is niet dat ik bibliotheken geen leuke plekken vind maar doordat ik al jaren digitaal lees en de bibs pas recent daarmee werken, ben ik gestopt met lenen van de bibliotheek. Bovendien moet je je hiervoor iedere keer verplaatsen tijdens de openingsuren. Met KoboPlus kan ik een boek lezen van zodra ik er aan denk, ook op zondag, ook midden in de nacht. Het kan zeker een goed alternatief zijn. Mijn ervaring met bibliotheken is de afgelopen jaren daardoor tot 0 gereduceerd dus ik heb geen idee van het aanbod.
Welke e-reader?
Ik gebruik een Kobo-e-reader. Met het KoboPlus werken andere e-readers ook maar ik had de e-reader al toen ik het abonnement startte. Het is mijn tweede e-reader nadat ik mijn eerste (een Sony) heb afgedankt. Op die vroegere moest ik via Adobe boeken opladen op de reader, via een kabel aan de computer en dat ging niet echt supergoed. Af en toe lukte het zelfs helemaal niet. Nu haal ik mijn boeken via de Kobo app of via Bol.com, ik klik op downloaden en hup ze staan op mijn e-reader en in de app op zowel mijn iPad als op mijn iPhone. Het is gewoon poepsimpel. Onlangs liet ik me toch weer vangen. Ik kocht twee e-books via Standaard Boekhandel, heb ze gedownload en dan kon ik ze niet openen want er zat een beveiliging op. Dus moest ik eerst de Adobe-app weer downloaden, dan kwamen ze niet in mijn gebruikelijke app en kon ik ze niet op mijn e-reader lezen. Dus voor mij geen andere e-books meer…
Conclusie
Ieder moet natuurlijk zijn eigen rekening maken. Vanaf het moment dat je 120 euro per jaar of meer uitgeeft aan boeken, dan kan ik je alleen maar adviseren om voor zo’n koboplus-abonnement te gaan. (Dit is niet gesponsord trouwens maar als ze goesting hebben om te sponsoren – altijd welkom ;-))
Bij deze: koboplusabonnement sponseren maar!!!😊😉