Mentaal Kapitaal – Elke Geraerts

Info boek

Titel: MENTAAL KAPITAAL
Ondertitel: Versterk je mentale veerkracht en vermijd burn-out.
Auteur: ELKE GERAERTS
Verschijningsdatum: 19/05/2015
Uitgeverij: Lannoo
208 pagina’s

Waarover gaat het?

Zoals de ondertitel van het boek verraadt, gaat dit boek over het versterken van je mentale veerkracht en het vermijden van een burn-out. De auteur benadrukt dat we veel meer aandacht zouden moeten hebben voor ons ‘mentaal kapitaal’. Ons brein is onze grootste kracht maar we gebruiken het volgens haar niet altijd zoals het hoort. En in tegenstelling tot de mythe dat de meeste capaciteiten van ons brein aangeboren zijn, blijkt dat we net heel veel te ontwikkelen hebben. Alle vaardigheden die helpen om beter om te gaan met ons brein, komen in het boek aan bod. Elke Geraerts geeft volop tips voor een gezond(er) gebruik van ons brein. 

Interessantste weetje (citaat)

“Onderzoek bevestigt dus dat mensen die een beroep doen op hun wilskracht om hun impulsen te controleren op een bepaald moment tegen hun eigen limiet aanbotsen.”

(Principe 4 De limiet van egodepletie)

Wat vond ik ervan? (review)

H – Af en toe langdradig

Meer info over de oordelen: Non-fictie oordelen

Dit is zeker geen boek dat heel moeilijk door te lezen is. Het lijkt me bovendien een zeer nuttig boek voor iedereen die met burn out te maken krijgt of die moeite heeft om zijn dag gepland te krijgen. Er staan veel interessante tips in die direct bruikbaar zijn in de praktijk. Een aantal weetjes drukken je ook met de neus op de feiten. Bijvoorbeeld wanneer blijkt dat we 47% van onze tijd niet bezig zijn met wat we denken dat we bezig zijn of dat multitaskers 40% minder productief zijn. Gelukkig is het een optimistisch boek: de drie belangrijke componenten van veerkracht: zelfcontrole, bewust omgaan met je bewustzijn en focus, zijn te trainen. En de auteur geeft hier ook tips in mee. Op zich kan dit dus zeker een interessant boek zijn en ook de schrijfstijl is wel oké.  

Maar waarom ben ik dan niet enthousiaster? De auteur gebruikt naar mijn aanvoelen hier en daar te veel woorden om iets uit te leggen. Ik begrijp dat ze wil aangeven van waar haar informatie komt en dat het allemaal wetenschappelijk onderbouwd is. Maar het is een non-fictie boek geen wetenschappelijk artikel. Sommige informatie was naar mijn aanvoelen zelfs gewoon overbodig. Het gaat dan bijvoorbeeld over wat onderzoekers voor hun relevant onderzoek hebben gedaan of zaken die regelmatig herhaald worden (één keer vermelden dat verveling de creativiteit bevordert is voor mij wel genoeg). Ik heb wel een aantal interessante nieuwe woorden geleerd zoals egodepletie oftewel wilskrachtuitputting (cfr. Beste zin). Dit wil eigenlijk zeggen dat mensen een beperkte hoeveelheid wilskracht hebben en als je alles hebt opgebruikt, wordt het veel moeilijker om het nog eens aan te spreken. Dat was een weetje die ik zelf ook kon gebruiken. En zo zijn er nog wel zaken maar het kon me helaas niet blijvend boeien…

Conclusie

Het is zeker geen slecht boek. Het feit dat ik op dit moment weinig last heb van burnout-gevoelens of overweldiging in werk, maakt dat dit niet mijn boek was. Ik vermoed dat het wel zinvol kan zijn voor mensen die op zoek zijn naar handvatten om hun werk/leven beter te organiseren. De vele tips en de achtergrondinformatie kunnen ongetwijfeld helpen om uitputting van het brein te voorkomen. Naast het feit dat het niet rechtstreeks toepasbaar was voor mij waren er ook te veel verwijzingen naar anderen die iets onderzocht, gezegd of bedacht hadden. Hierdoor kwam ik het boek iets moeilijker door dan andere boeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *