Info boek
Titel: CLEOPATRA, KONINGIN DER LIEFDE
Auteur:FERVAL CLAUDE Vertaler: E.D. Künzli-Boissevain
Verschijningsdatum: 1924
Uitgeverij: Lekturama-Rotterdam
317 Pagina’s
Korte samenvatting
Dit boek uit 1924 (!) vertelt het verhaal van de alombekende Cleopatra. We volgen Cleopatra in de twee belangrijkste relaties van haar leven, namelijk die met Julius Caesar en die met één van zijn opvolgers, Marcus Antonius. Cleopatra was duidelijk een vrouw die wist wat ze wou en alles in de strijd gooide om dat te bereiken. Ze heeft er alles aan gedaan om haar rijk te behouden en uit te breiden. We lezen hoe ze slaagt in haar opzet maar uiteindelijk ook verantwoordelijk is voor haar eigen ondergang.
Beste zin
“Cleopatra begreep het ; zij wist beter dan wie ook, waartoe het hart in staat is om de geliefde te beschermen of terug te winnen.”
(Hoofdstuk 6 De vrouwen van Antonius pagina 148)
Oordeel (review)
D - Simpelweg een goed boek
Meer info over de oordelen: fictie oordelen
Het is vreemd om te weten dat je een boek leest dat bijna 100 jaar geleden is gepubliceerd. Je moet er ook echt bij stilstaan want in de schrijfstijl merk je dit helemaal niet op. De zinnen zijn vlot leesbaar en zouden evengoed in deze eeuw geschreven kunnen zijn. Er zijn ook geen onnodig lange zinnen, iets wat ik misschien zou verwachten in zo’n oud boek. Hier en daar zijn er wel woorden die je niet kent gewoon omwille van de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Ik heb dus bijgeleerd wat een potsenmaker (acrobaat, clown), een kuras (harnas), heraut (aankondiger), een komfoor (een kooktoestel) en een lictor (een dienaar) is.
Het boek is doorspekt met de grote verhalen van Cleopatra, haar uiterlijk, haar macht, haar temperament en haar dramatische uithalen. Tegelijk weten we niet wat er echt van waar is. De schrijver (of schrijfster, zie in de conclusie) slaagt erin om je alles te doen geloven op een zeer vlotte manier. Het is op de één of andere manier ook een heel romantisch boek en de ‘beste zin’ illustreert dit ook. Ik vond het echt een heel fijn boek.
Conclusie
Als je graag eens een boek van bijna 100 jaar oud wil lezen, dan kan ik je dit wel aanraden. Een leuk weetje nog, de schrijver Claude Ferval blijkt het synoniem van de barones Marguerite Aimery Harty de PIerrebourg (geboren Thomas-Galline) te zijn, een schrijfster dus. Ik heb dit boek trouwens fysiek in huis dus als iemand geïnteresseerd is, het is hier nog even te krijgen…
Gelezen 😊👍