Info boek
Titel: THE COURAGE TO BE HAPPY
Ondertitel: True contentement is within your power
Auteur: ICHIRO KISHIMI en FUMITAKE KOGA
Verschijningsdatum: 3 juni 2019 (ebook – hardcover in januari 2019)
Uitgeverij: Allen en Unwin
272 pagina’s
Waarover gaat het?
In dit boek gaat De Jongere (the Youth) langs bij De Filosoof (The Philosopher) om te discussiëren over de psychologie van Adler. Het is een vervolg op het boek, ook een bestseller, ‘The courage to be disliked’. Ze gaan deze keer samen op zoek naar hulpmiddelen om Adlers psychologie ook in de praktijk toe te passen. Dit gebeurt door vragen die De Jongere stelt en die De Filosoof probeert te beantwoorden. In eerste instantie zoekt De Jongere praktische tips die hij kan toepassen in zijn job als lesgever. Hij heeft namelijk gemerkt dat de theorie van Adler in zijn nieuwe job niet oplevert wat hij ervan verwacht had. De antwoorden leiden hem niet alleen naar lessen over zijn klas maar ook over zichzelf.
Interessantste weetje (citaat)
“Respect denotes the ability to see a person as he is; to be aware of his unique individuality.” (eigen vertaling: Respect duidt op de mogelijkheid om een persoon te zien zoals hij is; om bewust te zijn van zijn unieke individualiteit)
(Hoofdstuk ‘Respect is seeing a person as he is’)
Wat vond ik ervan? (review)
G – Goed geschreven maar niet zo interessant
Meer info over de oordelen: Non-fictie oordelen
Ik heb mij een beetje laten vangen bij de keuze van dit boek. Enerzijds omdat ik gestart ben met het vervolg op een eerder boek. Ik had de twee mogelijkheden want ik heb beide boeken: ‘The courage to be happy’ en ‘The courage to be disliked’. Aangezien gelukkig zijn mij meer aantrok dan niet graag gezien worden, heb ik het boek met in de titel “Happy” geopend. Uiteraard bleek redelijk snel dat dit een vervolg was op het eerste boek (dat waarin anderen je niet tof vinden). Maar uiteindelijk was het niet echt nodig om het eerste te hebben gelezen. Informatie uit het eerste boek komt af en toe terug aan bod en wordt dan herhaald maar mogelijk is het interessanter als je het eerste boek al gelezen hebt.
Anderzijds was ik ook niet voorbereid op de inhoud van dit boek, met name een filosofisch discours – ik moet dringend wat meer research doen voor ik aan een boek begin. En eerlijk, ik hou niet zo van filosofische vraagstukken. Het was voor mij niet makkelijk om dit boek te doorworstelen. De opzet, een discussie tussen twee mensen, maakt het wel leesbaar en doet de pagina’s uiteindelijk wel passeren. Af en toe zit er ook een zin in die je even doet nadenken en wel zinvol lijkt. Het citaat is daar een voorbeeld van. ‘Respect’ is zo’n algemene term die vaak gebruikt wordt maar waar niemand echt een definitie van kan geven. En dit vind ik een mooie definitie ‘iemand zien zoals hij is’, niet meer niet minder. En zo staan er nog zo’n paar boeiende zaken in zoals de beschrijving van gemeenschapsgevoel, liefde en relaties. De eindconclusie ‘De wereld is simpel, en het leven ook. Maar het simpel houden is moeilijk.’ vond ik ook wel een mooie.
Het blijft echter filosofisch en lastig om er iets concreets mee te doen. Ik ben gewoon niet zo geboeid door dergelijke theorieën en discussies.
Conclusie
Op zich is dit boek voor zo’n abstract onderwerp wel goed en vlot geschreven. Hierdoor is het lezen nog wel aangenaam. Ik heb dit boek in het Engels gelezen en weet niet of er een Nederlandse versie is. Mogelijk is een Nederlandse versie nog vlotter leesbaar. Ik vermoed dat mensen die interesse hebben in dergelijke boeken, hier van kunnen genieten. Ik zou dan wel aanraden om de boeken in de juiste volgorde te lezen want af en toe had ik wel het gevoel dat ik een soort basis miste. Over het algemeen was dit voor mij geen topboek puur omwille van het onderwerp en de verkeerde verwachtingen van mijn kant.