Ik zou kunnen zeggen dat ik zeer authentiek schrijf met pen en papier maar dan zou ik heel hard liegen. Schrijven met pen en papier is voor mij geen goed idee. Enerzijds omdat ik mijn eigen geschrift na enkele uren niet meer kan ontcijferen en anderzijds omdat ik bij de gedachte alleen al krampen krijg in mijn handen, vingers of polsen. Ik weet het, ik ben een watje. Dus ik schrijf met een toetsenbord op een computer. Dat doet niet alleen minder pijn, het gaat gewoon ook veel sneller.
Hardware
Tot enkele weken geleden schreef ik afwisselend op mijn iPad (met aangehecht toetsenbord wat een negatieve impact had op zijn gewicht) en op onze oude trouwe iMac. De eerste deed het meeste werk en dat ging redelijk vlot. Sommige programma’s kunnen echter net dat ietsje meer in de desktopversie of werken net iets makkelijker op een desktop dus dan schakelde ik toch even over. En het probleem van de iMac is, hij is oud. Dus als ik daar iets op wil(de) doen, moest ik een half uur daarvoor het ding opstarten want hij heeft tijd nodig. Bovendien werken een paar programma’s maar half omdat de updates niet meer mogelijk zijn. Sinds september doet de iPad (ondertussen ook al een ouder beestje) ook af en toe vervelend zoals ineens uitvallen terwijl er nog meer dan 30% batterij is.
Het werd tijd voor een nieuwe aankoop. De huidige iPad-markt blijkt vandaag niet zo aantrekkelijk (duur voor wat je krijgt). En aangezien ik vooral typ op mijn iPad, heb ik beslist om het ding te vervangen door een MacBook. Dan heb ik de voordelen van de iPad (klein, licht en bruikbaar in de zetel) en van de iMac (desktopversies van programma’s) in één toestel. Voor de geïnteresseerden: ik kocht de MacBook Air M1 (das een oude versie zoals ik het begrijp maar goed genoeg voor mij). Ik werk er nu een kleine twee maanden mee en ik moet zeggen het bevalt me heel erg goed. De snelheid is uiteraard veel beter dan die andere toestellen. En het geluid van het toetsenbord is leuk (yep ik ben een weirdo, dat is belangrijk…).
Scrivener
De software die ik het meest gebruik om te schrijven is Scrivener. Dit is een schrijfsoftware waarin je al je projecten kan bewaren, sjablonen kan maken, doelen kan stellen voor je projecten, etc. Het grote voordeel ten opzichte van andere tekstverwerkers zoals Microsoft Word is dat je een soort database in één project kan bijhouden. Alle informatie over dat project bewaar je op één plek: er is een draftmap waarin het echte schrijfwerk zit, een researchmap waarin alle verzamelde opzoekingswerk een plek krijgt en waar je dus vlot tijdens het schrijven kan naar teruggrijpen. Je kan ook zelf mappen aanmaken en je kan twee documenten naast elkaar zetten. Zo kan je bijvoorbeeld links de outline en rechts de versie van het boek/verhaal waarin je aan het werken bent, in één beeld zetten. Op die manier volg je wat er in de komende fase van het boek moet gebeuren.
Het heeft daarnaast aantal leuke dingetjes zoals een doel stellen van het aantal woorden dat je die dag wil halen, een naamgenerator voor personages en een lijst van woorden die je (te) veel gebruikt. Een bijkomend voordeel is dat alles centraal wordt bewaard in dropbox waardoor ik op mijn iPhone, iPad en MacBook aan al mijn projecten kan. Van zodra ik aan iets denk kan ik aanpassingen doen. Ik heb dit programma heel even uitgeprobeerd maar heb het daarna direct gekocht (50 euro denk ik) en ik heb er nog geen moment spijt van gehad.
Andere software
Naast Scrivener gebruik ik nog een paar andere applicaties. De app Notities gebruik ik vooral om losse ideeën op te schrijven als ik onderweg ben. In Numbers (het equivalent van Excel maar dan van apple) maak ik planningen op voor de projecten waar ik aan wil werken zoals de grote schrijfprojecten, de wedstrijden en deze blog. Voor planningen gebruik ik nog wat andere tools maar dat lees je in mijn experimentele blog over plannen van 21 december.