De term ‘sprints’ was voor mij nieuw in het kader van schrijven. Ik associeer sprinten vooral met snelle lopers en dat is iets waar ik ver van weg blijf. Maar het blijkt dus ook te bestaan in de schrijversgemeenschap en eerlijk gezegd, in die context kan ik ze wel appreciëren.
Wat betekent het als auteurs “sprinten”?
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, gaat het niet over zo snel mogelijk schrijven. Een schrijfsprint is een moment van focus, of dat zou het moeten zijn. Schrijvers zitten vaak alleen thuis achter hun bureau om te schrijven. En blijven zitten om te schrijven is niet altijd makkelijk. Er zijn zoveel afleidingen mogelijk: gsm, tv, YouTube, eten, buitenlucht, … om er maar enkele te noemen. Zo’n sprint helpt je om te blijven zitten en te schrijven. Het is een afgebakende tijdsperiode waarbinnen je maximaal bezig bent met schrijven. Het is de bedoeling dat je echt gefocust alleen maar schrijft. De sprint kan zo lang en zo kort duren als je zelf wil. Maar aangezien de methode veel linken heeft met de Pomodoretechniek is een tijdsperiode van 20 of 25 minuten niet ongewoon. Er zijn ook sprints van 10 minuten en ik zag er al passeren van 90 minuten. Die heel lange periodes lijken wel eerder uitzonderlijk.
Hoe sprint je?
Sprinten kan je helemaal zelf organiseren: je zet een timer en je start. Wanneer de timer afgaat, hou je een pauze van 5 minuten en daarna start je terug. Maar alles (of toch veel) is leuker met anderen. En dat is dan weer het voordeel van de vele afleidingen die je kan vinden, je kan ze ook nuttig gebruiken. Op YouTube organiseren schrijvers groepsschrijfsprints. In die zin dat zij live online komen (streamen) waarbij je dan kan kijken en samen met de organisator van de stream enkele sprints te doen. Er wordt dan eerst een beetje gebabbeld in de chat over waar iedereen mee bezig is of aan wil werken en dan is er een sprint. Na de sprint komt iedereen in de chat zeggen wat ze tijdens de sprint hebben gedaan, vaak in de vorm van het aantal woorden dat op papier is verschenen. En na een beetje gepalaver in de chat start een volgende sprint. En zo gaat dat enkele (meestal 2) uren door. Een soort ‘samen werken’ zonder samen te werken.
Werkt het?
Ik merk dat het bij mij wel werkt. Vooral op momenten dat je niet goed weet waar te beginnen. Door effectief 25 of 30 minuten naar een papier te staren en alleen maar dat te doen, komen er toch woorden uit het toetsenbord. Niet altijd de mooiste woorden maar die kunnen we dan toch herwerken in een latere fase :-). Het nadeel van de groepssprints is dat je soms in een flow zit en dan wordt onderbroken omdat de sprint erop zit. En ja er is niemand die zegt dat je dan moet onderbreken, maar je bent dan toch weer afgeleid. En dat is misschien wel een beetje contraproductief: sprints doen om gefocust te werken en dan afgeleid worden omdat je sprints doet… Bovendien merk ik dat de chats ook heel wat amusementswaarde hebben waardoor sommige deelnemers vooral chatten, ook tijdens de sprints en dan is het effect wel een beetje weg natuurlijk. Maar ook hier: je doet mee of je doet niet mee, niets moet alles mag. Werkt het dus? Ja, voor mij wel.
Enkele linken
Op YouTube zitten nogal veel Amerikanen waardoor de sprints ook vaak op onmogelijke uren doorgaan. Gelukkig worden de streams opgenomen en kan je de sprints ook gewoon achteraf herbekijken. Mensen die ik volg:
https://www.youtube.com/channel/UCXmJy7qMrJ6SIOUfk4BALug Anja AS Renner, Duitse dus op redelijke uren voor Europeanen (meestal op weekdagen om 8u05) en is leuk om naar te luisteren
https://www.youtube.com/c/TheDawdlingWriter Jules, meestal rond 19 of 20 uur live en is gewoon een toffe stream om te volgen en toch nog productief (de tarotkaarten moet je erbij nemen, is blijkbaar een ding onder Amerikaanse schrijvers) – ook leuk zij deelt toffe sprint-timers die je zelf kan gebruiken:
https://www.youtube.com/c/DianeDobsonBarton/featured Diane Dobson Barton, ook ’s avonds, productieve stream
https://www.youtube.com/user/iangela313/featured Angela Hester Books, leuke stream om te volgen maar niet altijd op de meest gepaste uren voor een Europeaan