De sterkste wint – Robert Fabbri

Info boek

Titel: DE STERKSTE WINT (deel 1 van Alexanders Erfenis)
Ondertitel: De dood van een titaan, een nieuwe dynastie
Auteur: ROBERT FABBRI vertaling: Joost Zwart
Publicatiedatum: 11 februari 2020
Uitgeverij: Karakter Uitgevers BV
488 pagina’s

Korte samenvatting

Terwijl Alexander de Grote zijn rijk nog volop aan het uitbreiden is, krijgt hij koorts en ineens is de leider stervende. Bij het sterfbed staan zijn zeven lijfwachten vol verwachting om te weten wie hij als zijn opvolger zal aanduiden. Doordat hij zelf geen nakomelingen heeft, komen ze alle zeven in aanmerking. Alexander beslist echter om niemand aan te duiden en dus kan de strijd om de troon beginnen. Er blijken vele gegadigden. Niet alleen de zeven komen in beeld, heel wat anderen vinden dat zij recht hebben om Alexander op te volgen. In dit eerste boek van de trilogie Alexanders Erfenis volgen we hun wedervaren in de beginperiode na het overlijden. 

Beste zin

“Na nog een kus draaide Olympias zich om en volgde Thetina het vertrek uit. Eumenes knikte naar Kleopatra en wenste dat ze een man was geweest; toen rende hij weg, zijn voetstappen galmden.”

(Eumenes, de sluwe – p. 759/871 e-bookpagina’s)

Oordeel

 = Net niet perfect

Meer info over de oordelen: fictie oordelen

In het hierboven geciteerde fragment bevestigt Eumenes, de kleine en sluwe Griek, wat mij opviel doorheen het boek. Niet alleen de mannen blijken uit te zijn op de macht. Hoewel de vrouwen in het beschreven tijdperk weinig te zeggen hebben over hun eigen leven, zijn er verschillende die er alles aan doen om impact te hebben in de hoogste regionen. Sommige slagen daar duidelijk in en ze schrikken er vaak niet voor terug om al hun vrouwelijke mogelijkheden in te zetten. De manier waarop de intriges beschreven worden, zorgen ervoor dat je geboeid blijft van begin tot einde. Het feit dat ik dit boek in twee dagen uitlas, zegt wel iets. Waarschijnlijk vind je dit boek nog beter als je echt alle details wil snappen. Ik kon absoluut niet volgen bij de uitleg over wie over welke satrapie (provincies uit die tijd – dank Wikipedia) regeerde of wilde regeren noch waar welke strijder naartoe ging. Ook de legerstrategieën gingen grotendeels aan mij voorbij. En ondanks dat was het moeilijk om het boek neer te leggen. Als ik daar dus had kunnen/willen volgen was dit een A-boek geworden.

Elk individueel verhaal van iedereen betrokken bij de strijd voor de kroon vond ik interessant en leuk om te lezen. Per hoofdstuk krijg je namelijk het perspectief van één van de betrokkenen en die perspectieven wisselen continu af wat in mijn ogen perfect paste bij dit boek. Je ziet hoe de wereld in die tijd ervaren werd door de verschillende mensen die een rol speelden in het beleid. Dit betekent ook dat sommige wreedheden wel heel erg expliciet beschreven zijn wat kan leiden tot een vorm van misselijkheid. Ik raad dit boek daarom af vlak voor of na het eten.

Conclusie

Ik vond het een heel leuk boek om te lezen. Het gaat wel om een periode in de geschiedenis waarin heel veel termen voorkomen gelinkt aan vechtstrategieën en waarin iedereen een naam heeft die nu niet meer voorkomt. Dit zou het boek minder leesbaar kunnen maken maar de schrijver slaagt erin om je toch in het verhaal te trekken. Ieder personage heeft een eigen stem die je meeneemt in zijn of haar leefwereld. Ik ben dus verkocht, deel 2 en deel 3 zullen vermoedelijk ook nog in mijn digitale bibliotheek verschijnen.

1 Reactie on “De sterkste wint – Robert Fabbri

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *