Titel: INVESTEREN IN DE TWEEDE HELFT VAN JE LEVEN
Ondertitel: Wat met je geld als je kinderen (bijna) het huis uit zijn en de lening (ongeveer) is betaald
Auteur: MICHAEL VAN DROOGENBROECK en EDWALD PIRONET
Verschijningsdatum: 15/09/2022
Uitgeverij: Lannoo
336 pagina’s
Waarover gaat het?
De twee auteurs, die eigenlijk journalisten (respectievelijk vrt en Knack) zijn, leggen in dit boek de basis uit over geldbeheer. Alle mogelijkheden om het beetje geld dat je verzamelde in de eerste helft van je leven, te doen renderen, komen aan bod, zowel de verstandige als de iets risicovollere als de domst mogelijke dingen. Het boek is bedoeld voor mensen die worden verondersteld halfweg hun leven te zijn (45-55 jaar?). De schrijvers gaan ervan uit dat je op dat moment in het leven financiële ruimte krijgt. De vraag wat je met dat geld kan doen om ervoor te zorgen dat je na je pensioen nog voldoende rijkelijk kan leven, krijgt in dit boek heel veel verschillende antwoorden.
Interessantste weetje/citaat
“Eigenlijk is het eenvoudig: de beste financiële instellingen zullen je voorstellen om goed na te denken voor je beslist over geldzaken en raden je daarbij dit boek aan. De allerbeste geven het zelfs cadeau.”
(Hoofdstuk 2.6. Wil je goed slapen?)
Wat vond ik ervan? (review)
B – Interessant en leerrijk
Meer info over de oordelen: Non-fictie oordelen
Het citaat was het eerste stukje tekst waarmee ik heel even om moest lachen en daarom had ik het aangeduid. Mijn eerste reactie was ook ‘banken mag je niet vertrouwen maar dit boek dan wel als de heilige graal beschouwen?’. Tegen het einde werd me duidelijk dat dit de kern is van hetgeen de auteurs willen vertellen: je kan al doen met je geld wat je wil maar denk er op zijn minst zelf over na.
Het was een heel aangenaam leesbaar boek. De paar tikfouten kon ik zelfs vergeven.
Ook ingewikkelde zaken worden zo eenvoudig mogelijk uitgelegd (hoewel dat met fiscale zaken niet altijd lukt, maar daarover later meer). Daarnaast onderbreken verschillende getuigenissen de theoretische uitleg op een zeer fijne manier. Bij sommige getuigenissen werd wel pijnlijk duidelijk hoe we in Vlaanderen opgevoed worden als het om geld gaat. Een ex-gouverneur van de nationale bank die beslist om al dan niet in aandelen te investeren op basis van een ervaring die zijn vader ooit heeft gehad, boezemt niet al te veel vertrouwen in. Aan dat ‘zelf nadenken’ moet nog gewerkt worden.
Voor mij bevestigde het boek vooral dat ik de juiste keuzes gemaakt heb in de afgelopen jaren. Ik leerde bovendien dat er naast piramidespelen ook een ponzischema kan zijn en het verschil tussen TAK21 en TAK23 en TAK44 – levensverzekeringen werd me duidelijker. Het feit dat vastgoed echt niets voor mij is, wist ik nog niet. Dus ik heb zeker iets bijgeleerd. Het nadeel van een boek over iets dat zo snel wijzigt als de financiële situatie, is dat het af en toe verouderd klinkt. De auteurs vermelden bijvoorbeeld af en toe dat er geen inflatie is en dat dat nog even zo zal blijven. 2 jaar na de verschijningsdatum (2022) met bijna 10% inflatie klinkt dat nogal vreemd…
De 11 tips op het einde vond ik echt een meerwaarde. Ik vraag mij wel af waar de drang vandaan komt om altijd alles met voetbal te vergelijken. Een bepaald aantal voetbalvelden verduidelijkt net zo min iets over oppervlakte als dat de vergelijking van het spaarboekje met een keeper iets verklaart over financieel beheer.
De oproep aan beleidsmakers om van financiële educatie, een vereenvoudiging van het fiscale systeem en een wijziging aan het pensioenstelsel prioriteit te maken, kan ik alleen maar bijtreden. Het is confronterend om de cijfers in dit boek te lezen over de pensioenen. Bij de uitleg rond de fiscaliteit van sommige zaken haakte ik mentaal af, ik las nog de woorden maar nam ze niet meer in me op en ik heb dan nog een beetje interesse. Dit was een zoveelste bewijs dat dit veel te ingewikkeld geregeld is.
Conclusie
Het boek doet wat het belooft. Je krijgt een totaaloverzicht van alles wat je met je geld kunt doen, van laten slapen op een spaarboekje tot het cadeau geven aan kleinkinderen (of aan piramidespelen). Wil je een duidelijke uitleg over alle financiële mogelijkheden in België dan kan ik dit boek alleen maar aanraden. Weet wel dat als je je daar al een beetje in verdiept hebt, je hier mogelijk vooral herhaling zal vinden. Maar er is altijd wel een onderdeel waar je zelf iets minder over weet en waar dit boek je iets over kan bijleren. Het is dus een aanrader en zou misschien zelfs zijn plaats hebben in het onderwijs, ’t is maar een tip.